HUSKROUA/1702/3.1/0052

A szlovákiai székhelyű Nagykapos és Vidéke Társulás, a nyíregyházi székhelyű Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület, valamint a beregszászi székhelyű Pro Cultura Subcarpathica közös projektje.

 A projekt időtartama: 2020. 05. 15. – 2023. 02. 14.

A projekt céljai:

A projekt általános célkitűzése megteremteni a feltételeket a határmenti régiók kulturális örökségén alapuló helyi idegenforgalmi fejlesztési kapacitásainak hatékony felhasználásához.

A projekt célja a 3 kulturális szervezet együttműködésének erősítése az idegenforgalom-központú kulturális termékek (turisztikai és kulturális programok, határokon átnyúló tevékenységek és rendezvények) fejlesztése terén, hozzájárulva a régió lakosságának társadalmi, gazdasági fejlődéséhez és jólétéhez.

Ezen kívül ez az együttműködés elősegíti a helyi kultúra előmozdítását és a történelmi örökséggel rendelkező épületek megőrzését.

A határokon átnyúló kulturális művészeti tér fő feladata egy platform létrehozása a célrégiók népszerűsítésére, mint közös idegenforgalmi célpontra, amely alapját képezi a közös kulturális eseményeknek, a helyi idegenforgalmi termékek (kézműves termékek, borászat és gasztronómia) piaca megteremtésének, valamint a promóciónak és képzési tevékenységeknek a kulturális vezetők és a helyi termelők számára.

A projekt összefoglalása:

Manapság a más turisztikai célpontokkal való versenyképesség érdekében a kisebb turisztikai régióknak (HU, SK és UA határ menti régióknak) össze kell vonniuk az erőfeszítéseiket, hogy egyetlen turisztikai célponttá váljanak, és a kifinomult turistáknak egy komplex turisztikai csomagot ajánljanak fel, integrált kulturális programokkal. A megadott előnyök ellenére (természeti értékek, gazdag történelem és kultúra) régióink ezen a téren komoly problémákkal néznek szembe: a kulturális és a történelmi helyszíneket elhanyagolják és nem használják fel a kulturális élet és turizmus szempontjából; a helyi vezetőknek és termelőknek nincs képessége turisztikai termékek fejlesztésére és marketing tevékenységek szervezésére; a helyi kulturális alapú termékek nem elegendők, rosszul koordináltak és forgalmazottak; a kulturális turizmus menedzsmentjében és koordinálásában a határon átnyúló együttműködés lehetőségeit nem használják ki.

A helyzet javítása érdekében a projekt célja a határ menti régiók egyesítése és határokon átnyúló kulturális művészeti tér létrehozása.

Ez egy egyedülálló platform a határon átnyúló együttműködések terén: az idegenforgalom-központú kulturális események és programok fejlesztése, a helyi hagyományos termékek marketingje, a kulturális és történelmi örökség bemutatása, a helyi kulturális vezetők, termelők és más turisztikai szereplők szakmai fejlődési lehetőségei, más szóval mindez a határmenti régiók kulturális fejlődésének és turizmusának “hajtóerejét” képezi.

A projekt várható eredményei:

  • 3 határon átnyúló kulturális központ jön létre Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon;
  • a központok megtelnek kulturális programokkal és turisztikai látványosságokkal a látogatók számára;
  • a kulturális vezetők és a helyi termelők elsajátítják a turisztikai termékfejlesztési és marketing készségeket;
  • a résztvevők feltérképezik és népszerűsítik a turisztikai látványosságokat;
  • a határon átnyúló kulturális eseményeken / programokon keresztül bemutatják kulturális örökségünket.

A projekt előnyeit a célcsoportok (kulturális vezetők, helyi termelők – elsajátított készségek, szaktudás, marketing) és a végső kedvezményezettek (turisták, helyi emberek – megvalósított kulturális események és programok, információk a régiók lehetőségeiről, interaktív programok) élvezhetik.

További információ a következő linken: https://huskroua-cbc.eu/projects/financed-projects-database/the-cross-border-culture-art-space