Muzsikaszó és karikázás, azaz Karikázó Fesztivál Nagykaposon

A rendezvény a THE CROSS-BORDER CULTURE ART SPACE európai uniós projekt keretében valósult meg január 28-án.

A nagykaposi Városháza épületében már második teltházas kultúrműsorát szervezte meg a Nagykapos és Vidéke Társulás januárban.

Az első irodalmi rendezvényt a Csemadok helyi szervezetével közösen A magyar kultúra napja alkalmából valósította meg, a másodikat, a Karikázó Fesztivál folklórrendezvényt pedig január utolsó hétvégéjén.

A rendezvény a THE CROSS-BORDER CULTURE ART SPACE európai uniós projekt keretében valósult meg január 28-án. Régiónkban egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a folklór rendezvények. Szép számmal működnek hagyományőrző csoportok, népdalkörök és néptánccsoportok az ország keleti végein, és fellépéseik iránt is élénk érdeklődés mutatkozik. Legalábbis ezt mutatta a megvalósult hagyományőrző rendezvény, a Karikázó Fesztivál.

A Karikázó Fesztivál a régióban harmadik alkalommal zajlott, az első kettő Imregen volt 2018-19-ben.

A karikázást, vagyis a körtáncot, mely a középkor uralkodó tánctípusa volt Európában, a párostánc fokozatosan a háttérbe szorította. A Kárpát-medencében a magyar, szlovák, román és délszláv területeken a leánykörtáncok képviselik még e régi táncforma maradványait. A karikázó fontos eleme a tánc mellett az énekszó.

És hogy miért éppen régiónkban van fesztiválja a karikázásnak?

A szlovák-magyar nyelvhatáron fekvő Imreg község nevezetes csodálatos karikázó táncáról, melyet a helyi hagyományőrzőknek és segítőiknek sikerült összegyűjteniük, megőrizniük, fellépéseikkel népszerűsíteniük és továbbadniuk más tájegységek táncosainak. Így adódott az ötlet, hogy a helyi karikázónak adni kell egy ünnepnapot.

Az idei fesztivált Lakatos Denisza projektmenedzser és Ádám Norbert ötletgazda nyitották meg. Az ünnepi köszöntő Nagykapos polgármesterétől, Petrikán Pétertől hangzott el. A rendezvény határon átnyúló jellegét a fesztiválon fellépő magyarországi csoportok és kárpátaljai (Ukrajna) résztvevők képviselték.

A talpalávalót a magyarországi Flaska Banda húzta, rajtuk kívül fellépett még a sátoraljaújhelyi Zemplén Néptáncegyüttes, a nagykaposi Komócsa Néptáncegyüttes, a ladmóci Tardika, a bacskai Rozmaring kör, az Imregi Bazsarózsák és Imregi Hagyományőrzők, valamint a zétényi Bazsarózsák.

A szomszédos Ukrajnában lévő háborús helyzet miatt sajnos kárpátaljai fellépőket nem üdvözölhettünk személyesen a fesztiválon, de kivetítőn így is megtekinthettük fellépésüket.

A karikázás a színpadon kívül is folytatódott. A fellépéseket követően a Flaska Banda muzsikájára táncház alakult, ahol nemcsak a csoporttagok, hanem a hallgatóság és minden táncoskedvű résztvevő kipróbálhatta magát a néptánc és népi körtánc világában.

(Vályi Edit/Felvidék.ma)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük