ArtSpace – Határokon Átnyúló Művészeti Tér című pályázat indult

Az ArtSpace projekt az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében kapott támogatásnak köszönhetően valósulhat meg.

A beregardói Perényi Kultúrkúriában tartotta nyitó sajtótájékoztatóját a Határokon Átnyúló Művészeti Tér – más néven ArtSpace projekt december 22-én.

A projektet a kárpátaljai partnerszervezet, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója és a projekt menedzsere, Pallagi Marianna, valamint Molnár Krisztina projektasszisztens mutatta be.

Az ArtSpace projekt az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében kapott támogatásnak köszönhetően valósulhat meg.

A Pro Cultura Subcarpathica a szlovákiai székhelyű Nagykapos és Vidéke Társulással és a nyíregyházi székhelyű Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesülettel valósítja meg a programot. A projekt 2020. május 15-én indult és 24 hónapon át tart. Költségvetése 805 151,18 euró, amelynek 90%-át az Európai Unió finanszírozza.

A program fő célja a határ menti régiók egyesítése és a határokon átnyúló kulturális-művészeti tér létrehozása. Egy egyesített turisztikai régió kialakítása, amely komplex turisztikai csomagot kínál integrált kulturális programokkal. Fő feladata, hogy megerősítse a három kulturális szervezet együttműködését, közös platformot hozzon létre, amely a célterületek népszerűsítését szolgálja, valamint fejlessze a térség idegenforgalmi-központú kulturális termékeit határokon átnyúló tevékenységek és rendezvények által.

A projekt első fázisa a kulturális intézmények kialakítása, melyek koordinációs központként, az egyes rendezvények helyszíneként, és nem utolsó sorban az idegenforgalmat kiszolgáló objektumokként működnek majd. Ezeket a funkciókat Kárpátalján a beregardói Perényi Kultúrkúria látja el hamarosan.

A kulturális-turisztikai platform kialakításának alapjául szolgál egy örökségkutatás, melynek célja, hogy feltérképezze Beregszász, Nagykapos és Nyíregyháza térségének kulturális örökségét és turisztikai vonzáshelyeit. A teljes kutatás egy interaktív térkép formájában lesz elérhető a cbc-artspace.com weboldalon, amely az ArtSpace program honlapja is egyben.

A kutatás eredményeit felhasználva a három partnerszervezet kulturális menedzserképzést szervez művelődési házakban, közösségi házakban dolgozó kulturális vezetők és munkatársak részére. Emellett a helyi termelők részére marketing továbbképzést is tartanak, melynek célja a kereskedelmi tevékenység fellendítése, a vevőkör szélesítése, az értékesítési platformok megismerése.

A projekt keretén belül határon átnyúló rendezvények és helyi kulturális események sora valósul meg: dráma- és színház-, zene- és hangszer-népszerűsítő rendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal, tánc- és kézműves foglalkozásokkal, borkóstolókkal, közös főzési programokkal várja majd a Pro Cultura Subcarpathica az érdeklődőket.

Kárpátalja.ma

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük