Egy sikeres projekt lezárása

A közel három év eredményeiről a Pro Cultura Subcarpathica, a felvidéki és anyaországi partnereinkkel együtt, sajtótájékoztatón számolt be a beregardói Perényi Kultúrkúriában.

Határokon átívelő kulturális, művészeti tér jött létre

Végéhez érkezett a Pro Cultura Subcarpathica Art Space – Határokon átnyúló kulturális művészeti tér elnevezésű európai uniós projektje. A közel három év eredményeiről a Pro Cultura Subcarpathica, a felvidéki és anyaországi partnereinkkel együtt, sajtótájékoztatón számolt be a beregardói Perényi Kultúrkúriában.

Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója a Nagykapos és Vidéke Társulás, illetve a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület nevében is köszöntötte az alkalom résztvevőit.

Mint mondta, a projekt 2020 májusától 2022 májusáig tartott volna, ám a koronavírus, majd a háború kitörése teljesen átírta a forgatókönyveket, ezért arra kényszerültek, hogy meghosszabbítsák a projektet.

– Az elmúlt időszak alatt az volt a célunk, hogy határokon átívelő kulturális, művészeti teret hozzunk létre, bár éppen hogy a határon való átjutás volt a legnehezebb. Ennek ellenére sikeresen vettük az akadályokat, alkalmazkodtunk a változó körülményekhez – fejtette ki az igazgató.

A megvalósított programokkal kapcsolatban az igazgató elmondta,

közös tanulmányt készítettek a területek kulturális, történelmi, építészeti örökségeiről, turisztikai látványosságairól. Erről egy könyvet is sikerült kiadni, és a tanulmány az interneten teljes terjedelmében elérhető.

Pallagi Marianna örömmel konstatálta, hogy a projekt során kulturális menedzserképzést indítottak, marketing tréninget és több száz kulturális programot valósítottak meg több mint 3000 ezer gyerek és 1500 felnőtt bevonásával.

Mindennek a beregardói Perényi Kultúrkúria adott otthont. Itt bonyolították le drámapedagógiai foglalkozásokat, és a színházi előadásokat,a kézműves foglalkozásokat, és a népzenei, néptánc alkalmak is. A felnőtteknek koncerteket és kiállításokat, illetve gasztrokulturális eseményeket szerveztek.

Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt évek alatt a közös munka összekovácsolta a három civil szervezetet.

– Nyíregyházán tizenhat éve bonyolítunk le kulturális rendezvényeket, ez a fő profilunk. Magyarország mellett Németországba is viszünk programokat, és pár éve Kárpátaljára is, illetve kárpátaljai művészeket, többnyire festőket fogadunk a Mária Alkotóházban. Meggyőződésem, hogy mindegyik alkotótábor színvonalas és sikeres volt

– magyarázta Őry László, majd hozzátette, az elkészült háromnyelvű (magyar, szlovák, ukrán) kiadványra is nagyon büszkék, a kötetet Nyíregyházán és Nagykaposon is bemutatták. Mindez azt bizonyítja, hogy valóban sikerült megteremteni a határ menti közös művészeti teret.

– Véleményem szerint az európai uniós kiírásoknak első számú célja az, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz. Nekünk pedig azt az előnyt kell kihasználnunk, hogy mindhárom országban a határ közelében magyarok élnek.

Újra kell élesztenünk azokat a történelmi hagyományokat, melyek minket ezer szállal kötnek össze – hangsúlyozta Gabri Rudolf.

– Sajnos a projekt egy olyan időszakban valósult meg, amikor nem várt, szomorú események szóltak közbe, ennek ellenére azt mondom, hogy a kezdeményezés igazi siker lett. Most, a záró konferencián pedig mindannyian beszámolhattunk arról, hogy hiánytalanul meg tudtuk valósítani azokat a célokat, amelyeket ebben a projektben vállaltunk – zárta szavait a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke.

Pallagi Marianna elmondta, a jövőben folytatni szeretnék az együttműködést, hiszen a helyszín adott, az érdeklődés nagy.

Forrás: kiszo.net

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük