Lezárult a Pro Cultura Subcarpathica ArtSpace Európai Uniós projektje

Sajtótájékoztatóval egybekötött program-záró konferenciát tartott a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet.

Sajtótájékoztatóval egybekötött program-záró konferenciát tartott a Beregardói Perényi Zsigmond Kultúrkúriában a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, ahová külföldi partnerként meghívást kapott a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület is. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna 2014-2020 Nemzetközi Együttműködési Program égisze alatt végbement fejlesztések során a partnerek közösen vettek részt olyan programokban és kutatásokban, amelynek a célja egy közös határokon átívelő kulturális tér kialakítása volt.

A határokon átnyúló kulturális művészeti tér fő feladata egy platform létrehozása volt a célrégiók népszerűsítésére, mint közös idegenforgalmi célpontra, amely alapját képezi a közös kulturális eseményeknek, a helyi idegenforgalmi termékek piacának, valamint a promóciónak és képzési tevékenységeknek a kulturális vezetők és a helyi termelők számára.

A program megvalósulása alatt Kárpátalján több mint 100 programot szerveztek, amelyeken a koronavírus és a háború ellenére is több ezren vettek részt, emellett a Pro Cultura Subcarpathicanak sikerült be is rendeznie a ma már bázisaként működő Perényi Kultúrkúriát. A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület a többi partnerekkel ellentétben nem hajtott végre nagyobb beszerzéseket vagy felújításokat és inkább az alkotó munka kiteljesülésére és képzésekre helyezték a hangsúlyt. Ha egy Európai Uniós projektről beszélünk, akkor mindig felvetődik, hogy mit sikerült megvenni vagy felújítani, de ennek a projektnek a legnagyobb hozadéka a közös tér és a kapcsolatok kiépítése volt. A partnerek a záró programon kifejezték szándékukat, hogy ha lehetőség lesz rá, akkor folytatják a közös munkát annak érdekében, hogy az ARTSPACE közösségi és kulturális tér jövedelmező legyen minden régióban élő személy számára.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük