Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál

4524 Ajak, Magyarország, Ajak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4524, Magyarország


Az ajaki lakodalmas

Cím: Oktatási és Kulturális Park Ajak, Hajnal út 20.

 

Ajak az Észak-Kelet Nyírségben, Nyíregyházától 42 km távolságra található mezővárosias jellegű település. Közlekedési szempontból jól megközelíthető a 4. sz. főút, valamint a Budapest-Záhony vasútvonal igénybevételével. település. 

Ajak város népművészete révén országos hírű, a megye legszínesebb települése. Az egyedülálló népviseletével, népszokásaival és ma is élő néphagyományaival érdekes és értékes színfoltja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének. A helyi népviselet nem a külvilágnak szólt, a város belső használata lett. 

A régi népviselet hagyományait már csak az idősebb korosztály őrzi, bár a 2000-s évek elején indult és a mára már nemzetközi szintűvé váló Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál a helyi tradíciók és népviselet ápolását, tovább örökítését célozza meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értéktárában kapott helyet az Ajaki lakodalmas, mint kulturális örökség. A régi idők falusi menyegzője felelevenítésének célja, hogy ápolják és megőrizzék a tradicionális szokásokat és továbbadják a felnövekvő generáció számára. 

A város életében mindig is fontos szerepet töltött be a hagyományok megőrzése és azok ápolása. Mindig törekedtek arra, hogy a számukra oly sokat jelentő ajaki tradíciókat és értékeket megmutassák mindenkinek, határon innen és túl. Ezen gondolatok jegyében rendezte meg 2007-ben első alkalommal Ajak Város Önkormányzata az Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivált. 

Az első lépések kicsit tétovák voltak, de az akarat és az elszántság megvolt, voltak elképzelések, tervek a jövőre vonatkozóan, és voltak olyan a Fesztivált magukénak érző emberek, akiknek áldozatos és odaadó munkája meghozta gyümölcsét, mivel a Fesztivál mára egy nemzetközi és országos szinten is ismert Fesztivállá nőtte ki magát. 

A Fesztivál magját a pénteki napon a nagy tömegeket vonzó motoros felvonulás és az amatőr zenekarok fellépése adja. Egy felejthetetlen nosztalgia zenésztalálkozó keretében szórakozhatnak idősek és fiatalok egyaránt. A szombati napon a hagyományőrzés kap fő szerepet, belecsöppenhetnek és átélhetik a régmúlt lakodalmas szokásait, kezdve a stafírung viteltől, a „lánykikérésig”. 

Részesei lehetnek egy igazi ajaki lakodalomnak, megkóstolhatják a régmúlt gasztronómiai különlegességeit, a menyasszony pogácsát és az ajaki lakodalmas töltött káposztát. 

Az ajakiak múltjából és emlékeiből sok mindent megtudhat az ide látogató. Megismerheti az egykori ajaki ház berendezését (ringó bölcső, cifra pitvar, első ház, hátsó ház, felvetett ágy, pingált tányérok, karos láda, komód, kredenc…), gyönyörködhet a szőttesek és pokrócok színes és látványos szebbnél szebb változataiban. 

A felállított esztavátákon pokróc és násznagykendő szövésére is van lehetőség. A gyerekek különböző régi játékokat próbálhatnak ki. 

A kétnapos Fesztivál nemcsak látnivalókban, élményekben, hanem lelkiekben is gazdag élményt ad az ide látogatóknak, akik jó hangulatban, élményekkel gazdagon feltöltődve térhetnek haza.

Összességében egy olyan fesztiváli élmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra a Lakodalmas Fesztiválra, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben 2007 óta.

 

Felhasznált források:

http://ajakifesztival.hu/index.php/lakodalmas-fesztival

http://ajakifesztival.hu/index.php/koszonto