Aranynektár méhészet – Kiskövesd/Zlatý nektár – Malý Kamenec/Beekeeping in the region and the Aranynektár (Golden Nectar) Apiary

Malý Kamenec 53, 076 36 Malý Kamenec, Kiskövesd Kassai kerület , Szlovákia


Méhészkedés a régióban és az Aranynektár méhészet

Bodrogközben és Ung-vidéken a Latorca és a folyót szegélyező fák, bozótos, gazdag növényvilága, az erdők, rétek és az egész éven át tartó kedvező időjárás megfelelő feltételeket biztosított a méhészkedés számára. Az esztendő hosszú szakaszában szinte egymást váltó virágzású növényzete ideális méhlegelőket biztosított, ezért a méhészkedésnek ezen a vidéken gazdag hagyományai alakultak ki.

A méhészkedésnek mára már csak kevesek között ismert formái, mint az ártéri méhészkedés, zsákmányoló méhészkedés, kasos és köpűs méhészkedés ezen a vidéken egészen a 20. századig elevenen éltek. A Latorca mentén még néhány évtizeddel ezelőtt is általánosnak mondható volt a méhesek megléte. A folyó partja mentén sorban álltak a méhes tanyák rajta a gyékény vagy zsúp köpükkel, amit a helyi cigányok készítettek.  Ugyancsak ismeretes volt a zsákmányolás (barkácsolás). A fák odvából fogták ki a hozzáértők a méheket, illetve a lépesmézet. Ez a mesterség pedig szakértelmet igényelt, nem művelte akárki. 

Tájainkon a méhészet nemcsak kellemes időtöltés volt a méhészgazdák számára, de fontos gazdasági haszna is volt. A gömöri tótok és a lengyelországi kereskedők felvásárolták mind a mézet, mind a sonkolyt és Európa különböző tájaira szállították. 

Aztán a vízrendezéssel visszaszorultak a méhészkedésnek e formái és a 20. század folyamán a portákra kerültek át a méhcsaládok, de már nem kasokat és köpűket használtak a méhészek, hanem a ma is használatos méhkaptárakat.

A jelenkor és a kiskövesdi Aranynektár méhészet

Szlovákiában virágkorát éli a méhészet és a mézes termékek. Az utóbbi 20 évben még soha nem volt olyan sok méhész Szlovákiában, mint most. A liptóújvári kutatóintézet adatai alapján több mint 19 150 méhészt tartanak nyilván, 305 000 méhcsaláddal. 

 A Bodrogköz igazi méhparadicsom, mert míg más tájakon a méhészek az évszakoknak megfelelően virágzó virágoktól és terméstől vándoroltatják a kaptáraikat, itt minden egy helyen van. Tavasztól egészen késő őszig ideális méhlegelőik vannak, és ez igazi áldás.  Egyébként itt található Közép-Európa egyik legnagyobb fehér-akác erdője is, az ebből készített akácméz pedig talán a legértékesebb, mert napjainkra ez az egyetlen, amit nem permeteznek.

A méhészek közül sokan csak hobbiból vagy jövedelemkiegészítés miatt kezdenek el méhészkedni, de szép számmal akadnak közöttük olyanok is, akik a méhészkedésben látják a jövőjüket, akárcsak az Aranynektár méhészet tulajdonosai.  Aki kíváncsi egy mai bodrogközi méhészetben zajló munkára látogasson el hozzájuk Kiskövesdre.

A fiatal házaspár évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy kilép a nagyvárosi élet mókuskerekéből és a fővárosból, ahol addig dolgoztak, hazaköltöztek a bodrogközi faluba, hogy ott a méhészkedésben találják meg önmagukat. Idejük túlnyomó részét a méhészkedés tölti ki, miközben folyamatosan fejlesztik és bővítik méhészetük tevékenységét és kínálatát. Látszatra a méhészet szezonális elfoglaltságnak tűnik, annak viszont, aki komolyan akar ezzel foglalkozni, az év minden napjára jut tennivaló. A méhecskék nagyon okosak, tudják mi a dolguk, a méhész feladata pedig, hogy segítse őket. A jó méhészkedéshez nagyon kitartó munka és alázatosság kell.

A házaspár a szükséges ismereteket a besztercebányai méhésziskolában szerezte meg. 2014-ben kezdtek méhészkedéssel foglalkozni, kezdetben csak saját maguk szükségletére, később a barátok pozitív visszajelzéseinek hatására már mások számára is értékesíteni kezdték a mézet. Megnyitották Aranynektár – Zlatý nektár méhészetüket, azóta pedig nincs megállás, folyamatosan dolgoznak és ötletelnek, hogyan, mivel lehetne termékeiket és szolgáltatásaikat még jobbá, ismertebbé tenni. Jelenleg 57 méhcsaláddal gazdálkodnak, létrehoztak egy api-házat, számos terméket készítenek a méz és viasz felhasználásával, termékboltot nyitottak, Facebook oldalt működtetnek, igény esetén előadást és idegenvezetést is tartanak méhészetükben főként gyerekeknek és iskolásoknak. A bemutatót interaktív formában valósítják meg, betekintést nyújtanak a méhek életébe, bemutatják a gyertyakészítést, melyet ki is próbálhatnak a látogatók. Ezen túl pedig éppen egy webshopot készülnek kialakítani termékeik értékesítésére.

A szokásos teendők mellett apiterápiával is foglalkoznak, igaz még csak kísérleti szinten. Az apiterápia a méhekkel való gyógyítást jelenti. Szlovákiában még csak gyerekcipőben jár, bár a méhek jótékony hatását elismerik. Méhészetükben kialakítottak egy apiházat, amit úgy kell elképzelni, hogy van egy kis faházikó, melyben ott vannak a méhkaptárak a zümmögő méhecskékkel. A méhek kijárója azonban kifelé van, így a páciens nem kerül velük kapcsolatba, de hallja őket, érzi a méhek rezgését, munkájuknak mézes-propoliszos illatát. Ide fekszik be a páciens.  A méhek érzékelik a páciens kisugárzásait, és erre rezgésekkel reagálnak. Az általuk kibocsátott zúgó hang kimondottan nyugtató hatással van az emberekre, többségük pár perc alatt elalszik tőle. Félórányi alvás után az ember kipihenten ébred, és úgy érzi magát, mint ha több órát szunyókált volna. Az apiterápiát sikeresen alkalmazzák asztma, reuma, stresszoldás és alvászavarok kezelésében.

Az Aranynektár méhészet termékei szeretettel készülnek, ahogyan ezt szlogenjük is hirdeti. Termékeiket a modern kor kihívásainak megfelelően, 21. századi köntösben, az internet adta lehetőségeket is kihasználva családi vállalkozásban készítik és értékesítik. Méhészetükben tiszta fajtamézet (repce, akác, napraforgó), krémmézet (nem szilárdul meg, kenhető marad) és mézkülönlegességeket (csipkebogyós, fekete berkenyés, gyömbéres, fahéjas, levendulás és bodzás mézet) állítanak elő. A különféle típusú és ízesítésű mézeket manapság nemcsak a háziasszonyok vásárolják konyhai hozzávalóként, hanem ajándékként, kiegészítőként különféle ünnepségekre, például esküvőkre. Keresett termékeik még a propolisz és a virágpor is. Ezenkívül viaszgyertyákat és viaszos szappanokat is készítenek. Az Aranynektár termékei ma már jelen vannak Bodrogköz és Ung-vidék csaknem valamennyi nagyobb rendezvényén, vásárán, kiállításokon. 

A mézes termékek annyi mindenre jótékony hatással vannak, hogy szinte lehetetlen felsorolni. A méz természetes édesítőszer, könnyen felszívódik, javítja az emésztést. Gyógyít, nyugtat, segíti az elalvást, segíti a szívet, védi a májat, fertőtlenít. A propolisz antibakteriális, gomba- és vírusölő, gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, növeli az ellenállóképességet, semlegesíti a mérgeket. Külsőleg sebekre, bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra, gyulladásokra hatásos ellenszer.

Elérhetőség: 

Aranynektár – Zlatý nektár

Máté Csatlós Eszter

Kiskövesd 53

https://www.facebook.com/zlatynektar/

Včelárstvo v regióne a Zlatý nektár v Malom Kamenci 

V Medzibodroží a v regióne Použie poskytovalo vhodné podmienky pre včelárstvo Latorica a stromy lemujúce rieku, hustá a bohatá flóra, lesy, lúky a celoročné priaznivé počasie. Počas dlhej časti roka poskytovala takmer striedavá kvitnúca vegetácia ideálne včelie pastviny, preto sa v tomto regióne rozvinula bohatá včelárska tradícia.

Formy včelárstva, ktoré v súčasnosti pozná len málokto, ako napríklad lužné včelárstvo, ukorisťovacie včelárstvo, úľové včelárstvo prežívali v tejto oblasti až do 20. storočia. Pozdĺž Latorice bola existencia včiel bežná aj pred niekoľkými desaťročiami. Pozdĺž na brehu rieky stáli včelie usadlosti so svojimi slamenými úľami, ktoré pripravovali miestny Rómovia. Známe bolo aj brtníctvo, kedy včely a med vyberali odborníci z bútľavých stromov. Toto remeslo si vyžadovalo vysokú odbornosť, ktorú vykonával iba málokto.

V našej krajine nebolo včelárstvo iba príjemnou zábavou pre včelárov, ale malo aj hospodársky význam. Slováci z Gemera a obchodníci z Poľska vykupovali med aj vosk a dopravili ich do rôznych častí Európy.

Potom sa z dôvodu vodného hospodárstva tieto formy včelárstva zatlačili späť a v priebehu 20. storočia sa včelárstvo presunulo do rodinných dvorov. Tu sa už včely chovali aj v dnes používaných úľoch.

 

Súčasnosť a včelárstvo Zlatý nektár 

Na Slovensku prekvitá včelárstvo a výrobky z medu. Za posledných 20 rokov nikdy nebolo na Slovensku toľko včelárov ako teraz. Podľa údajov výskumného ústavu v Liptovskom Jáne je registrovaných viac ako 19 150 včelárov, s 305 000 včelími rodinami.

Medzibodrožie je skutočným rajom včiel, pretože zatiaľ čo v iných krajinách včelári migrujú svoje úle ku kvetom a plodom, ktoré kvitnú podľa ročných období, tu je všetko na jednom mieste. Majú tu ideálne prostredie od jari do neskorej jesene, a to je skutočné požehnanie. Mimochodom, región je tiež domovom jedného z najväčších bielo-agátových lesov v strednej Európe a z neho vyrobený agátový med je asi najcennejší, pretože agát je dnes jediný, ktorý nie je postriekaný.

Väčšina včelárov začína so včelárstvom spravidla preto, lebo v tom má záľubu alebo z toho si chce doplniť svoje príjmy avšak sa nájdu aj taký, ktorí v tom vidia svoju budúcnosť, tak ako aj majitelia včelárstva Zlatý nektár. Ak niekto je zvedavý na novodobé včelárstvo v Medzibodroží, kľudne ich môže aj navštíviť v Malom Kamenci.

Mladomanželia sa pred niekoľkými rokmi rozhodli, že sa vzdajú veľkomestského života a zhonu hlavného mesta a vrátia sa do rodnej obce, aby sa tam našli vo včelárstve. Väčšinu ich času zaberá včelárstvo, a popritom neustále rozvíjajú a rozširujú svoje včelárske aktivity a ponuky. Na prvý pohľad toto remeslo sa zdá byť iba sezónnou záležitosťou, avšak kto sa s tým chce vážne zaoberať si nájde prácu počas celého roka. Včely sú veľmi inteligentné a vedia, čo majú robiť, úlohou včelára je pomáhať im v tejto práci. K dobrému včelárstvu je potrebná vytrvalá práca a pokora. 

Manželia si potrebné vedomosti osvojili vo včelárskej škole v Banskej Bystrici. Od roku 2014 sa zaoberajú včelárstvom, na začiatku iba pre vlastnú potrebu, neskôr po pozitívnych ohlasoch kamarátov začali predávať med aj pre iných. Otvorili včelárstvo s názvom Zlatý nektár, a odvtedy neustále pracujú a hľadajú nové nápady, čím by mohli zlepšiť a zveľadiť svoje výrobky a služby. V súčasnosti hospodária s 57 včelárskou rodinou, vytvorili a apidomček, vyrábajú nespočetné výrobky z medu a vosku, otvorili obchod s výrobkami, prevádzkujú FB stránku, v prípade potreby zabezpečia prednášku a sprevádzajú väčšinou detské skupiny vo svojom včelárstve. Interaktívne predstavujú život včiel, prípravu sviečok, čo si návštevníci aj môžu vyskúšať. Okrem toho teraz pripravujú aj webshop, kde budú predávať svoje výrobky. 

Popri ostatných činnostiach sa zaoberajú aj apiterapiou, avšak zatiaľ iba pokusne. Apiterapia je liečenie pomocou včiel. Na Slovensku zatiaľ málo známa terapia, aj keď priaznivé účinky včiel sú uznané. Vo svojom včelárstve vytvorili apidomček, teda spanie na úľoch, kde žijú včely. Vibrácie včiel a aromatická vôňa medu a propolisu poskytujú oddych a relax, keďže väčšina ľudí hneď zaspí. Po polhodinovom spánku sa človek zobúdza úplne oddýchnutý, ako keby po niekoľkohodinovom spánku. Apiterapia je úspešná pri liečbe astmy, reumy, pri odbúravaní stresu a pri spánkových poruchách. 

Výrobky včelárstva Zlatý nektár sú pripravované s láskou, čo je aj ich sloganom. Svoje výrobky predstavujú a ponúkajú v duchu 21. storočia. Pripravujú čisté medy (repka, agát, slnečnica), pastové medy (nestuhne a zostáva roztierateľný) a medové špeciality (šípkový, aróniový, zázvorový, škoricový, levanduľový a bazový med). Zákazníci medy nakupujú nielen na vlastnú spotrebu, ale aj ako darček alebo ako doplnok na rôzne oslavy, napr. svadby. Hľadané sú aj ich ďalšie výrobky ako propolis, a peľ. Okrem toho pripravujú voskové sviečky a mydlá. Výrobky s označením Zlatý nektár sú prítomné na takmer všetkých podujatiach, výstavách a trhoch v Medzibodroží a Použí. 

Výrobky z medu majú toľko priaznivých účinkov, že je takmer nemožné uviesť ich celý zoznam. Med je prírodné sladidlo, ľahko sa vstrebáva, zlepšuje trávenie. Uzdravuje, upokojuje, pomáha pri zaspávaní, srdcu, chráni pečeň, dezinfikuje. Propolis je antibakteriálny, fungicídny a antivírusový, protizápalový, antihypertenzívny, zvyšuje odolnosť, neutralizuje toxíny. Externe je účinný na rany, kožné problémy, bolesti kĺbov a zápaly.

 

Kontakt: 

Aranynektár – Zlatý nektár

Eszter Máté Csatlós 

Malý Kamenec 53

https://www.facebook.com/zlatynektar/

Včelárstvo v regióne a Zlatý nektár v Malom Kamenci 

V Medzibodroží a v regióne Použie poskytovalo vhodné podmienky pre včelárstvo Latorica a stromy lemujúce rieku, hustá a bohatá flóra, lesy, lúky a celoročné priaznivé počasie. Počas dlhej časti roka poskytovala takmer striedavá kvitnúca vegetácia ideálne včelie pastviny, preto sa v tomto regióne rozvinula bohatá včelárska tradícia.

Formy včelárstva, ktoré v súčasnosti pozná len málokto, ako napríklad lužné včelárstvo, ukorisťovacie včelárstvo, úľové včelárstvo prežívali v tejto oblasti až do 20. storočia. Pozdĺž Latorice bola existencia včiel bežná aj pred niekoľkými desaťročiami. Pozdĺž na brehu rieky stáli včelie usadlosti so svojimi slamenými úľami, ktoré pripravovali miestny Rómovia. Známe bolo aj brtníctvo, kedy včely a med vyberali odborníci z bútľavých stromov. Toto remeslo si vyžadovalo vysokú odbornosť, ktorú vykonával iba málokto.

V našej krajine nebolo včelárstvo iba príjemnou zábavou pre včelárov, ale malo aj hospodársky význam. Slováci z Gemera a obchodníci z Poľska vykupovali med aj vosk a dopravili ich do rôznych častí Európy.

Potom sa z dôvodu vodného hospodárstva tieto formy včelárstva zatlačili späť a v priebehu 20. storočia sa včelárstvo presunulo do rodinných dvorov. Tu sa už včely chovali aj v dnes používaných úľoch.

 

Súčasnosť a včelárstvo Zlatý nektár 

Na Slovensku prekvitá včelárstvo a výrobky z medu. Za posledných 20 rokov nikdy nebolo na Slovensku toľko včelárov ako teraz. Podľa údajov výskumného ústavu v Liptovskom Jáne je registrovaných viac ako 19 150 včelárov, s 305 000 včelími rodinami.

Medzibodrožie je skutočným rajom včiel, pretože zatiaľ čo v iných krajinách včelári migrujú svoje úle ku kvetom a plodom, ktoré kvitnú podľa ročných období, tu je všetko na jednom mieste. Majú tu ideálne prostredie od jari do neskorej jesene, a to je skutočné požehnanie. Mimochodom, región je tiež domovom jedného z najväčších bielo-agátových lesov v strednej Európe a z neho vyrobený agátový med je asi najcennejší, pretože agát je dnes jediný, ktorý nie je postriekaný.

Väčšina včelárov začína so včelárstvom spravidla preto, lebo v tom má záľubu alebo z toho si chce doplniť svoje príjmy avšak sa nájdu aj taký, ktorí v tom vidia svoju budúcnosť, tak ako aj majitelia včelárstva Zlatý nektár. Ak niekto je zvedavý na novodobé včelárstvo v Medzibodroží, kľudne ich môže aj navštíviť v Malom Kamenci.

Mladomanželia sa pred niekoľkými rokmi rozhodli, že sa vzdajú veľkomestského života a zhonu hlavného mesta a vrátia sa do rodnej obce, aby sa tam našli vo včelárstve. Väčšinu ich času zaberá včelárstvo, a popritom neustále rozvíjajú a rozširujú svoje včelárske aktivity a ponuky. Na prvý pohľad toto remeslo sa zdá byť iba sezónnou záležitosťou, avšak kto sa s tým chce vážne zaoberať si nájde prácu počas celého roka. Včely sú veľmi inteligentné a vedia, čo majú robiť, úlohou včelára je pomáhať im v tejto práci. K dobrému včelárstvu je potrebná vytrvalá práca a pokora. 

Manželia si potrebné vedomosti osvojili vo včelárskej škole v Banskej Bystrici. Od roku 2014 sa zaoberajú včelárstvom, na začiatku iba pre vlastnú potrebu, neskôr po pozitívnych ohlasoch kamarátov začali predávať med aj pre iných. Otvorili včelárstvo s názvom Zlatý nektár, a odvtedy neustále pracujú a hľadajú nové nápady, čím by mohli zlepšiť a zveľadiť svoje výrobky a služby. V súčasnosti hospodária s 57 včelárskou rodinou, vytvorili a apidomček, vyrábajú nespočetné výrobky z medu a vosku, otvorili obchod s výrobkami, prevádzkujú FB stránku, v prípade potreby zabezpečia prednášku a sprevádzajú väčšinou detské skupiny vo svojom včelárstve. Interaktívne predstavujú život včiel, prípravu sviečok, čo si návštevníci aj môžu vyskúšať. Okrem toho teraz pripravujú aj webshop, kde budú predávať svoje výrobky. 

Popri ostatných činnostiach sa zaoberajú aj apiterapiou, avšak zatiaľ iba pokusne. Apiterapia je liečenie pomocou včiel. Na Slovensku zatiaľ málo známa terapia, aj keď priaznivé účinky včiel sú uznané. Vo svojom včelárstve vytvorili apidomček, teda spanie na úľoch, kde žijú včely. Vibrácie včiel a aromatická vôňa medu a propolisu poskytujú oddych a relax, keďže väčšina ľudí hneď zaspí. Po polhodinovom spánku sa človek zobúdza úplne oddýchnutý, ako keby po niekoľkohodinovom spánku. Apiterapia je úspešná pri liečbe astmy, reumy, pri odbúravaní stresu a pri spánkových poruchách. 

Výrobky včelárstva Zlatý nektár sú pripravované s láskou, čo je aj ich sloganom. Svoje výrobky predstavujú a ponúkajú v duchu 21. storočia. Pripravujú čisté medy (repka, agát, slnečnica), pastové medy (nestuhne a zostáva roztierateľný) a medové špeciality (šípkový, aróniový, zázvorový, škoricový, levanduľový a bazový med). Zákazníci medy nakupujú nielen na vlastnú spotrebu, ale aj ako darček alebo ako doplnok na rôzne oslavy, napr. svadby. Hľadané sú aj ich ďalšie výrobky ako propolis, a peľ. Okrem toho pripravujú voskové sviečky a mydlá. Výrobky s označením Zlatý nektár sú prítomné na takmer všetkých podujatiach, výstavách a trhoch v Medzibodroží a Použí. 

Výrobky z medu majú toľko priaznivých účinkov, že je takmer nemožné uviesť ich celý zoznam. Med je prírodné sladidlo, ľahko sa vstrebáva, zlepšuje trávenie. Uzdravuje, upokojuje, pomáha pri zaspávaní, srdcu, chráni pečeň, dezinfikuje. Propolis je antibakteriálny, fungicídny a antivírusový, protizápalový, antihypertenzívny, zvyšuje odolnosť, neutralizuje toxíny. Externe je účinný na rany, kožné problémy, bolesti kĺbov a zápaly.

 

Kontakt: 

Aranynektár – Zlatý nektár

Eszter Máté Csatlós 

Malý Kamenec 53

https://www.facebook.com/zlatynektar/

 

Forrás:

https://www.facebook.com/Magyarsag.Haza.2011/videos/1252082561821536/

https://ma7.sk/piac/mezogazdasag/minden-ami-meheszet

https://ujszo.com/regio/keleten-meg-mindig-sokan-meheszkednek

https://ma7.sk/videok/ertekteremtes-egy-meheszhazaspar-sajat-es-masok-boldogsagara

https://csemadok.sk/files/2014/08/Neprajzi-kozlesek-5.pdf

Viga Gyula: Bodrogközi néprajzi tanulmányok. Miskolc, 2009.

https://vcelari.sk/