Báthori Várkastély és Panoptikum; Várostörténeti sétány

Nyírbátor, Egyház u. 1., Nyírbátor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


Nyírbátor két ikonikus templomát köti össze a Várostörténeti sétány, melyen végighaladva valóságos időutazásban lehet részünk. Megismerhetjük a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit, a Szentvér utca legendáját és a Báthoriak történetét – mindezt életnagyságú szoborok társaságában. A sétány a múltidézés mellett közösségi térként is funkcionál: júniustól szeptemberig, hétvégenként kulturális és művészeti programok várják az érdeklődőket.

A református templom szomszédságában látható a Báthori Várkastély, melyben ma panoptikum működik. A várkastélyt a pincétől a padlásig érdemes bejárni, hiszen minden szint kínál valami érdekeset. A meredek lépcsőn lejutva, a pincében található Kőtárban a feltárt múlt emlékeit, feltárt faltöredékeket tekinthet meg. Az épület további szintjein kapott helyet a várkastély állandó kiállítása, a panoptikum, ahol a Báthori család tagjai elevenednek meg. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

A napjainkban látogatható, 2006-ban újjáépített kastélyépület a korabeli várkastély egyetlen, felmenő falaiban is középkori maradványokat őrző részlete. Az épületben kialakított hiteles történelmi tényeken, valamint mondákon alapuló állandó kiállítás a város múltjához kötődő Báthori-család korát és legendáit eleveníti meg. Öt képben 45 életnagyságú figura jeleníti meg a kor legfontosabb történéseit, miközben több neves vagy „hírhedt” történelmi személyt is életre kelt – mindezt egyedülálló reneszánsz hangulatban.
A várkastély tetőterében a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt, légkondicionált terem található, mely ideális helyszíne különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, továbbképzéseknek.

Az épített örökségen túl az aktív szórakozásra is lehetősége van a Nyírbátorban pihenőknek: a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő a gyógyászati célokra is alkalmas Báthory gyógyvíznek köszönhetően igazi termál paradicsom a pihenni és gyógyulni vágyók számára egész évben. 150 ezer látogatót számlál évente.

Források:
https://studhist.blog.hu/2017/06/03/a_bathori_bathory_csalad_rovid_tortenete_i_resz
http://nyirbator.hu/turista-vagyok
https://bathorivarkastely.hu/