Bátorligeti Ősláp Természetvédelmi Terület

4343 Bátorliget, Bátorliget Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4343, Magyarország


A Bátorligeti ősláp

Cím: Bátorliget

Bátorliget a Nyírségben található település, melynek legnagyobb nevezetessége a híres Bátorligeti ősláp, mely legjobban megőrizte a hajdani Nyírség, Nagyalföld történelem előtti képét.

A bátorligeti őslápon – a különleges mikroklímának köszönhetően – Magyarország egyik leggazdagabb és legváltozatosabb növény-és állatvilága maradt fenn. A láp területe 53 hektár, sűrű erdő borítja és változatos domborzati, illetve mikroklimatikus viszonyok jellemzik.

Bátorliget mellett a legértékesebb területekből négy különálló foltban néhány hektárt, már 1938-ban “természeti emlékké” nyilvánítottak, amely az 1950-ben létrehozott, összefüggő, Bátorligeti-ősláp Természetvédelmi Terület alapját képezte. A Bátorligeti-legelő legjobb állapotban lévő, legértékesebb részeit tartalmazó 23 hektárnyi területe már 1986-ban védelem alá került.

A terület élővilága – viszonylag kis kiterjedése ellenére – páratlanul gazdag és változatos. Ezen a bekerített területen, ha kicsiben is majdhogynem megtalálható mindaz az ősi élővilág, ami hajdanán a Nyírséget jellemezte.

Az őslápon mintegy 1100 virágos növény él, ezért szinte minden évszakban, tavasztól késő őszig színpompás.  A Bátorligeti láp nagy hányadát erdők borítják: a tölgyesek, így főleg a tölgy-kőris-szil keményfaligetek dominálnak, amelyek évszázadosnál idősebb fái alatt számos, az Alföldön ritka, a hegyvidéki bükkösök aljnövényzetére jellemző növény él.

A gazdag és változatos vegetáció természetesen páratlan állatvilágnak nyújt otthont. Ezen a nem túl nagy területen több mint ötezer állatfaj él. Köztük van számos hegyvidéki vagy melegebb éghajlaton elterjedt rovar és egyéb élőlény, sokuk hazánk más pontjáról nem is ismert. 

A több mint 50 hektáron fekvő bátorligeti ősláp fokozottan védett értékeink közé tartozik, ezért csak a Hortobágyi Nemzeti Park előzetes engedélyével, kísérővel és kijelölt tanösvényeken járható be. A terület közvetlen szomszédságában található bemutatóházban mindenki megtekintheti a láp csodálatos világát ismertető kiállítást.

http://www.temple-tour.eu/useruploads/files/tortenelmi_oroksegtura.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1torligeti_%C5%90sl%C3%A1p_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet