BercsényiFeszt/БерченіФест/

Kapitul'na St, 33, Uzhhorod, Zakarpattia Oblast, 88000, Ungvár Kárpátalja Ungvári járás , Ukrajna


BercsényiFeszt

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet 2017-ben szervezte meg első alkalommal a BercsényiFesztet az ungvári várban. A rendezvény célja, hogy a vár sajátosságait, felépítését és históriai jelentőségére építve felelevenítse a méltán nagyra tartott történelmi személyiségek emlékét. A fesztivál remek lehetőségeket nyújt a kikapcsolódni vágyóknak, a történelemkedvelőknek, hagyományőrzőknek, kicsiknek, nagyoknak, anyukáknak, apukáknak és nagymamáknak egyaránt. A rendezvény a Barokk elemekre épít: díszes hintó, korhű ruhák és frizurák…

Gróf Bercsényi Miklós, kuruc főgenerális, Ung vármegye főispánja 1695-ben (más források szerint 1694-ben) vette feleségül Csáky Krisztinát, s a házaspár az ungvári várban rendezte be családi fészkét.

Frigyükről vers is született:

„Szombaton ezeknek szerelmes anyjával:

Méltóságos, kegyes Csáky Krisztinával

Megesküdt Bercsényi, s Isten áldásával

Takarództak együtt Vénus paplanjával.”

(Kőszeghy Pál éneke)

Ha már BercsényiFeszt, akkor nem maradhatnak el az alábbi események sem: vári bazár, mutatványosok, harci bemutatók, népi játékok, Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina korának felelevenítése. Az esemény magyarországi együttes fellépésével és tűzszínházi bemutatóval zárul.