Cantemus Kórus

Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 18., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


NYÍREGYHÁZI CANTEMUS KÓRUSCSALÁD

 

A kóruszene kedvelői körében nem ismeretlen az 1975-ben Nyíregyházán született Cantemus Gyermekkórus. A kóruscsalád elsőszülöttjeként látta meg a napvilágot, ám az elmúlt több mint 4 évtized során egy hatalmas családdá bővült.

A Kórus vezető karnagya, Szabó Dénes 1975-ben alapította a Cantemus Gyermekkórust. A Cantemus Gyermekkarból kinövő kóruscsalád 2004 óta művészeti intézményként működik, immár öt énekkarral: Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar, Cantemus Fiúkórus és Cantemus Ifjúsági Vegyeskar.

A Cantemus Gyermekkar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ma már világszínvonalú, sokszoros nemzetközi versenygyőztes énekkara. Rendszeresen turnéznak Európa és a világ számos távoli országában, fesztiválok, versenyek és nemzetközi zenei konferenciák (Ausztrália, Kanada, Venezuela, USA, Japán) gyakori résztvevői és vendégei. Több elismert magyar kortárs zeneszerző komponált műveket az énekkar számára, s több ősbemutató is fűződik a Cantemus Gyermekkar nevéhez.

A Pro Musica Leánykar a világ egyik vezető énekkarának számít. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusban szerzett élmények 1986-ban vezették kórusalapításhoz az öreg diákok lelkesedését. Azóta a világ legjelentősebb kórusversenyein szereztek első helyezéseket. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert EURÓPA NAGYDÍJ, a 2002-ben, Dél-Koreában, megrendezett II. Kórus Olimpián a 3 aranyérem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, és a Londonban megrendezett „Let the People Sing” Kórusverseny vándordíja, az /Ezüst Rózsa Serleg/. A nemzetközi elismerések mellett a Cantemus gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját:1993-ban Bartók – Pásztory Díjat, majd 2004-ben Magyar Örökségért díjat kaptak. A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel, a magyar népzene és igényes népzenei feldolgozások – Kodály és Bartók kórusművei – meghatározó szerepet játszanak a kórus repertoárjában.

A Cantemus Vegyeskar tagjainak legnagyobb része a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola padjaiban tanult gyerekként. Ma már egyetemista, dolgozó felnőttek, akiknek az életében a közös pont a Cantemus. A kórus 1998-ban Szabó Soma vezetésével kezdett állandó munkába. Megalakulása óta számos nemzetközi versenygyőzelmet aratott, rangos fesztiválokon, európai koncertturnékon vett részt. A kórus repertoárján az oratorikus és a capella irodalom minden stílusa megtalálható a reneszánsztól napjaink zenéjéig.

A nyíregyházi Cantemus Fiúkórust Szabó Dénes alapította 1983-ban, a Kodály Zoltán Általános Iskola zenetagozatos fiú növendékeiből. A kórusban 10 éves koruktól énekelhetnek a fiúk. Az általános iskolás korosztály mellett régi növendékek is részt vesznek a rendszeres munkában. A kórus létszáma 90 fő. Európa szerte szerepelnek koncertkörutakon és vesznek részt fesztiválokon. Közreműködtek Placido domingo, Samuel Ramey és Marton Éva társaságában a Giuseppe Patane vezényletével készült Boito: Mefistofele című opera lemezfelvételén. Értékes díjakat és előkelő helyezéseket értek el nemzetközi kórusversenyeken. A kórust 2007-től Szabó Soma irányítja.

A Cantemus Ifjúsági Vegyeskar a Cantemus kóruscsalád legfiatalabb hajtása. Az énekkar azoknak a 15-19 éves középiskolás fiataloknak kínál lehetőséget a közös éneklésre, akik a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában váltak a kóruséneklés szerelmeseivé, és annak ellenére, hogy más középiskolákban tanulnak tovább, az együtt éneklés iránti vágy mégis visszahajtja őket Alma Materükbe. Bár a kórus létének fő mozgatórugója pedagógiai jellegű, mivel a tagság évről évre változik, mégis sikerül a művészi színvonalát olyan magasan tartani, hogy az együttes sikerrel szerepeljen nemzetközi versenyeken, amit a Budapesten, Olomucben szerzett első díjak, vagy éppen legutóbb a veronai nemzetközi versenyen szerzett nagydíj is igazol. Az énekkar karnagya Szabó Soma, aki alapító tagja, valamint művészeti vezetője a Banchieri Énekegyüttesnek.

 

2012-től minden páros év augusztusában rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált. A nyíregyházi Cantemus Kórus több évtizedes világjáró tevékenysége során szerzett kórusbarátságai adták az ötletet tizenöt évvel ezelőtt az első Cantemus Fesztivál megszervezéséhez. A Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Kodály Zoltán Általános Iskola minden második évben megnyitja kapuit a világ minden tájáról érkező gyermek, ifjúsági és felnőttekből álló kórusok előtt a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál keretein belül.

A Hungarikum Bizottság 2017. március 21. napján – a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 12.§ (2) alapján – hungarikummá nyilvánította a Kodály-módszer elnevezésű értéket, mivel az felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Jegyzékébe (https://ich.unesco.org/en/BSP/safeguarding-of-the-folk-music-heritage-by-the-kodaly-concept-01177).

 

Forrás:

http://szszbm-ertektar.hu/ertek.php?azon=159