DobóFeszt Szerednyén/ ДобоФест в Середньому

Vulystya Zakarpatska, Serednje, Zakarpattia Oblast, 89452, Szerednye Kárpátalja Zakarpattia 89452, Ukrajna


DobóFeszt

A DobóFesztet 2014-ben szervezte meg először a Pro Cultura Subcarpathica Császlócon. Később ez a rendezvény kétnaposra bővült, így már Szerednyén is színes programokkal várták az érdeklődőket.

A fesztivál Dobó Istvánnak állít emléket. A szerednyei születésű báró ruszkai Dobó István a magyar történelem egyik legnagyobb hőse. Alakja példaértékű minden anyaországi és határon túli magyar számára.

A rendezvényen az Ung-vidéki népzenei és népművészeti csoportok előadását láthatják az érdeklődők. A programok tárháza ezzel nem ürül ki. Ingyenes kézműves foglalkozások várják a látogatókat, egészen a legkisebbektől a legnagyobbakig. Továbbá az ínyencek kárpátaljai bor- és ételkülönlegességek közül is válogathatnak. Borászok, sajtkészítők, méhészek, cukrászok és fagylaltárusok, mind-mind visszatérő résztvevői a fesztiváloknak. Akik pedig kóstolták termékeiket, nem csalódtak.

2017-ben az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrzői is ellátogattak a DobóFesztre, akik 16. századi harcászati, ruha- és fegyverbemutatóval kápráztatták el a nézőket.