Jósa András Múzeum

Benczúr Gyula tér 21., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4431, Magyarország


Nyíregyháza – Jósa András Múzeum

Cím: Nyíregyháza, Benczúr tér

(Összefoglaló a Dr. Rémiás Tiborral, a Jósa András Múzeum igazgatójával készült beszélgetés alapján)

Krúdy Gyula szerint Jósa András: „a hóbortos és európai tudós, a nyírségi honfoglalók sírásója; a kiskirályokból való figura; röpke gavallér; legjobb orvos fél Magyarországon, kinek csodatetteit bízván zenghetné a lant; félig csodatevő fantom, félig elkésett lovag a régi duhaj Magyarországból; zsebkéssel operáló doktor; tudós orvos, ki lobogó hajjal futott kétkerekű kocsiján; rugalmas, ellentálló, mint az agár és változatlanul egyforma, mint a nyírségi homok; bölcs és bolond volt, szent és hiszékeny magyar ember volt”. 

A Jósa Andrásról elnevezett múzeum a trianoni határokon belüli Magyarország tekintetében a 4. legrégebbi alapítású múzeum a vidéki múzeumok között. Európai hírű a régészeti gyűjteménye, de gazdag a helytörténeti, képző- és iparművészeti, numizmatikai kollekciója is. 

A múzeum gyűjteményei:

  1. Régészeti gyűjtemény, mely máig a legnagyobb és legfontosabb része a Jósa András Múzeumnak. A gyűjteménynek talán egyik legértékesebb és legszebb része a bronzkori és kora vaskori depot-kollekció. A Jósa András Múzeum – a Nemzeti Múzeum után – az ország második leggazdagabb bronzkincs gyűjteményét őrzi. Jelenleg 281859 db-os (leltározott) régészeti anyag birtokában van. Állatcsont állománya 19759 db-ot számlál, antropológiai csontvázak száma pedig 843 db.

 

  • Történeti gyűjtemény 
  • Helytörténeti gyűjtemény – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területén gyűjtött anyag kerül bemutatásra, melynek elengedhetetlen része a katonakiállítás, vagy a megyei zászlók.
  • Történeti dokumentumtár – több, mint tizenhat-ezer darabot számlál, térképek, fotók, képeslapok, könyvek alkotják a gyűjteményt városi és megyei vonatkozásban.
  • Numizmatikai gyűjtemény – több, mint 50.000 darab éremből áll. A gyűjteményt még a múzeumalapító Jósa András alapozta meg. 
  • Képzőművészeti gyűjtemény – kiemelkedő jelentőségű a 46 darabból álló Benczúr gyűjtemény, melyet a festő özvegye (Ürmössy Boldizsár Kata Piroska) 1921-ben adományozott Nyíregyházának és azóta is folyamatosan gazdagodik. A festmények és grafikák mellett különleges egységet alkotnak a képzőművészeti gyűjtemény keretén belül Petrikovics László, egykori orvos, múzeumalapító és műgyűjtő emlékérmei, plakettjei, melyek száma elérte a 180-at. 

2007 óta kortárs fotográfia gyűjtésével is foglalkoznakk, mely korábban nem volt gyakorlatban a Jósa András Múzeumban.

  • Iparművészeti gyűjtemény – itt őrzik Szabolcs vármegye céhes anyagának egy részét; a helytörténeti szempontból is jelentős ún. „Szabolcs vármegyei ezüst étkészlet”-et, mely 131 darabos és egykor a főispáni fogadásoknál használták; textil-illetve bútorgyűjteményt.
  • Irodalomtörténeti gyűjtemény – Váci Mihály, Krúdy Gyula, Galambos Lajos, Barota Mihály, Mester Attila, Sipkay Barna……csak néhány név, abból a gazdag irodalomtörténeti gyűjteményből, amivel a múzeum büszkélkedhet. 

 

  1. Néprajzi gyűjtemény – A Jósa András Múzeum Néprajzi gyűjteménye mára kb. 60.000 darabot számlál. Törzsanyagát a paraszti életmód mindennaposan használt tárgyai, főként a földműveléshez, állattartáshoz kapcsolódó szerszámok, a kismesterségek eszközanyaga, valamint háztartási tárgyak alkotják. Jelentős tárgycsoportot képez a gyermekjáték-, kerámia- és textilgyűjtemény is. A Jósa András Múzeumban őrzött néprajzi tárgyakat – a raktárak egyre szűkülő kapacitása miatt – az 1990-es évek elején átköltöztették a Múzeum tagintézményében, a Sóstói Múzeumfaluba.

 

Az állandó gyűjtemények mellett a múzeumnak vannak időszaki programjai, kiállításai. 

2018-ben a Seuso kincs vándorkiállítás, majd a 2019-es évre is áthúzódó „Munkácsy 50”, aztán a „Színyei impressziói” kiállítás került megrendezésre, melyek mindegyikét óriási érdeklődés kísérte. Ezek után egy nagyon szép kiállítást, „Az élet édes tarkasága” címet viselő Rippl-Rónai József 160 festményét bemutató életmű-kiállítás anyagát szerették volna bemutatni a nagyközönségnek, ám a pandémia eredményeként ez még várat magára. 

A Jósa András Múzeum és tagintézményei közel 1 millió műtárggyal rendelkeznek, ennek 85%-a régészeti anyag, a maradék 15% történeti néprajzi, de az is több 100.000. 

A múzeum 2018-ban ünnepelte a 150 éves évfordulóját, akkor olyan programsorozatot és kiállításokat mutattak be, ahol három olyan kritérium volt, melyeknek mind meg tudtak felelni az országban. Emiatt a 3 szempont miatt kapták meg és 2019-ben az ÉV MÚZEUMA díjat, amire nagyon büszkék, mert a 150 év alatt először történt meg.

 

További információk: 

https://josamuzeum.hu/

https://nyiregyhaza.info.hu/latnivalok/josa-andras-muzeum/