Kállay-Ház

Nyíregyháza, Bessenyei tér 15, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4400, Magyarország


Nyíregyháza – Kállay ház, Kállay Gyűjtemény

Cím: Nyíregyháza, Bessenyei tér 15.

(Őry László interjúja alapján)

 

A Kállay ház 1906-ban neoklasszicista stílusban épült. A háromezer négyzetméter alapterületű kúria ma újra a régi pompájában mutatja magát nekünk. Ráadásul – mint azt a gyűjtemény megbízott vezetőjétől, Dohanics Lászlótól megtudtuk – a megújult kúria épületébe méltó helyére került vissza a Kállay Gyűjtemény, amelyről azt kell tudnunk, hogy 1993 tavaszán alapította Dr. Kállay Kristóf a Szuverén Máltai Lovagrend Szentszéki Nagykövete, magángyűjteményéből. 

A Kállay Gyűjtemény közel 16.000 kötetet, és közel 18.000 műtárgyat foglal magában, olyan ritkaságokkal, mint pl. Kállay Miklós miniszterelnök személyes tárgyai, ruhái, kitüntetések (köztük Szent István Rend, Aranygyapjas rend stb.), Ilosvay Ferenc hagyatéka, Oscar Dietrich bécsi ötvös hagyatéka, továbbá régi fotók, levelezések, egyéb dokumentumok. 

Amire még én is emlékszem, hogy egykor honvédségi hadosztályparancsnokságként, később hadkiegészítő parancsnokságként funkcionált az épület, hiszen 1997-ben személyesen jelentkeztem sorkatonai szolgálatra ezen a helyen Kiss Páll ezredes úrnál, a helyi hadkiegészítő parancsnokság egykori parancsnokánál, és lettem nemsokára a Magyar Honvédség sorállományú kiskatonája. Nyomát sem látom annak az egykori dohos illatú toborzóirodának, amire én emlékeztem. Óriási változás ment itt végbe nagyon jó irányban. Örökké szeretem idézni azt, hogy múltunk nélkül nincs jövőnk. Hát ezen a helyen, mi nyíregyháziak szembesülhetünk a múltunkkal és reményekkel telve gondolhatunk a jövőnkre.

Az épületben kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítottak ki. A Kállay gyűjtemény mellett helyet kapott benne egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig. Múltba tekintés a jövő technológiájával…. 

A megújult kúria ünnepélyes átadásán Varga Mihály Pénzügyminiszter Úr többek között a következőket mondta: „Kötelességünk méltó módon megőrizni azoknak a nagy magyar családoknak történetét, életét, amelyek tagjai alakították történelmünket, korokon átívelően harcoltak és dolgoztak Magyarországért, tudásukkal és művészetükkel gyarapították a nemzet szellemi vagyonát. A nemzet emlékei arcokban, emberekben, tettekben, küzdelmekben, kudarcokban és győzelmekben léteznek, ezért fontos, hogy minél több arcát megrajzoljuk a magyar történelemnek, ehhez gyűjtsük össze mindazt, ami a múltból ránk maradt, és adjuk tovább gyermekeinknek – emelte ki Varga Mihály. Mint fogalmazott: így teremthetjük újjá a magyar történelem azon folytonosságát, amelytől a kommunista diktatúra meg akarta fosztani a nemzetet. A negyven év szétszaggatta a nemzeti emlékezés érzékeny szövetét, ezért most nagy műgonddal kell mindent megtennünk azért, hogy a valóságnak megfelelően szőjük azt ismét egybe”… 

Ezek az idézett szavak mindent elmondanak az épület felújításának és berendezésének a fontosságáról, amit mi magunk is megtekintve, jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki itt él, és azoknak is, akik turistaként hazánkból, vagy külföldről Nyíregyházára érkeznek. 

További információk: 

http://kallaygyujtemeny.hu/ 

Források: 

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/megnyitotta-kapuit-a-nyiregyhazikallay-haz https://magyarepitok.hu/