Kállay-Kúria

Kossuth út 94., Kállósemjén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


Kállósemjén, Kállay-kúria

Cím: Kállósemjén, Kossuth út 94.

(Összefoglaló a Belicza Lászlóval, Kállósemjén polgármesterével készült beszélgetés alapján)

Magyarország egyik legismertebb nemesi családjának, a Kállay-családnak barokk stílusban épült egykori birtoka Kállósemjén település központjában található, amely a 2015-ös felújítás óta régi pompájában ragyog; falai között színvonalas hagyományos és interaktív kiállítás és egy kávézó is várja a betérőket. 

A Kállay kúria története:

a kúria épületét az 1760-as évek közepén építette a család a kor híres építészeivel. Giuseppe és Salvator Aprilis voltak az építők. A család életében Kállósemjén az 1920-30-as években játszotta a legfontosabb szerepet, hiszen Dr. Kállay Miklós miniszterelnök itt töltötte családjával a nyarakat, országos jelentőségű mintagazdaságot hozott létre, mely nagyban hozzájárul a település fejlődéséhez. Az épület a család tulajdonában 1948-ig állt.  1948 után a Tsz birtokába, illetőleg használatába került. A kúria a berendezési tárgyait széthordták, majd az elkövetkező évtizedekben többek között tanyasi kollégiumot alakítottak ki benne. Amikor ez is megszűnt, akkor évekig állt üresen és amortizálódott. 

2013-ban egy kiemelt kormányzati döntés eredményként megkezdődött a felújítás, mely során az 1920-as állapotot igyekeztek visszaállítani. A Kállay-kúriában elhelyezett kiállítási tárgyak túlnyomó többsége a kállósemjéni önkormányzat tulajdonában van. A projekt befejezése óta is folyamatos a Kállay család és más nemesi családok adományozása – tárgyi hagyatékot hagynak itt a kúriának. Ez a valóságban úgy történik, hogy azon nemesi családok, akiknek fontos a múltjuk, illetőleg valahol a jövőjük is, törekszenek arra, hogy azok a tárgyi emlékek, amelyek részei a történelmünknek, jó helyre, méltó környezetbe kerüljenek, ezzel megmentve azokat az enyészettől.

A kúria multifunkciós: a földszintje múzeumként, kávézóként az emelet és a park rendezvényhelyszínként funkcionál. 

A kiállítótermekben a Kállay család bútorai, emléktárgyai, festményei is helyet kaptak. Az egész kiállítás egyik leglátványosabb eleme Kállay Miklós miniszterelnök által is kedvelt 1931-es „Ford A” modell egyik működőképes és kipróbálható példánya, mely az egykori urasági kiszolgáló épületben lévő garázsban kapott helyet. Ugyanitt cselédszoba és kerékpármúzeum is helyet kapott. A gyerekekre is gondoltak, amkor játékmúzeumot rendeztek be nekik. 

A múzeumlátogatás végén pedig jól esik egy finom kávé a Kúria kávézójában. A kávézó berendezése és hangulata is önmagáért beszél: a 20-as, 30-as éveket idézi. Igazi időutazás itt minden. A Viktória mintás Herendi porcelánból készült kávéfőzőgép is igazi kuriózum, mindössze néhány darab létezik belőle az országban.

Ha ki akarunk szakadni a mai örült rohanó világból, és közben megismerni hazánk egyik legprominensebb nemesi családjának életét, történetét, akkor ide mindenképpen el kell látogatni. Szép számmal érkeznek ide családok, kisebb turistacsoportok, de szervezett turistabuszok is.

A település tagja a TDM-nek (Turisztikai Desztinációs Menedzsment), melyben együttműködnek a szervezet tagjaival, többek között nyíregyházi turisztikai célpontokkal. A partnerek segítenek abban, hogy kiajánlják a kúriát, mint meglátogatandó célpontot. Ugyanez elmondható Máriapócsról is, ahonnan szintén rendszeresen érkeznek buszokkal. 

A Kállay kúriának van egy színvonalas honlapja is, ahol rendszeresen hírt adnak magukról, ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb számban érkeznek Nyugat-Magyarországról is. A honlap lehetővé tesz egy virtuális kiállításon történő részvételt is. Segítségével körbejárhatjuk az épületet, megcsodálhatjuk a kiállítás berendezését.

A helyi és internetes hírcsatornákon túl a magyar közszolgálati tévé is jó szolgálatot tett a közelmúltban a településnek azzal, hogy az M1 csatornán is – mely határainkon túl is nézhető – bemutatták és népszerűsítették a kúriát és szolgáltatásait.

Ha vágynak egy kis időutazásra, ide mindenképpen el kell látogatniuk!

További információ: www.kallaykuria.hu )