Kárpátalja Ház

Kisvárda, Szent László utca 58., Kisvárda Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4600, Magyarország


Kisvárda – Kárpátalja ház 

 

A Magyar Házak Nonprofit Közhasznú Kft. nemzetpolitikai intézményhálózatának részeként, a Kisvárdán székelő Kárpátalja Ház az egységes magyar nemzethez való tartozás államhatárok feletti valóságának megéléséhez kíván teret biztosítani a kárpátaljai magyarság számára. 

A nemzetpolitikai célok érvényesülése mentén a Kárpátalja Ház segíthet megőrizni és feleleveníteni azt a szellemiséget, mely évezredes közös múltunkra visszatekintve egységes nyelvünkben, kultúránkban és történelmünkben lakozik. A Kárpátalja Ház az anyaország feltétlen támogatását hivatott közvetíteni a kárpátaljai magyarság megmaradásának és erősítésének érdekében. Hozzá kíván járulni a közösségformálás méltó kereteinek megteremtéséhez. Feladatunknak érezzük hidat teremteni az anyaországi és az elszakított országrészek magyarsága között társadalmi, kulturális és gazdasági téren. A

 „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona” mottóval indított projektünk keretében házainkban nem csak elérhetővé tesszük a külhoni magyar könyvtermés legjavát, de dedikálásokkal egybekötött szerzői esteken, könyvbemutatókon a külhoni szerzőket, szerkesztőket, könyves szakembereket is bemutatjuk. Az összmagyar kultúra egyik fontos területe a képzőművészet, a Magyar Házak ezért indította el a Kárpátia Galéria elnevezésű projektjét, amely a regionális házaiban rendezett kiállításain, évente legkevesebb huszonöt külhoni kötődésű képzőművésznek teremt bemutatkozási lehetőséget. Továbbá pódiumműsorok, ifjúsági programok is szerepelnek a ház tematikájában, és kávézóval egybekötött közösségi tér. Igyekszünk népszerűsíteni Kárpátalja bortermelőinek borászati termékeit is. 

A Kárpátalja Ház teljeskörűen felújított, akadálymentesített épületében egy vendégszobát is kialakítottunk, ahol hamarosan fogadhatjuk külhoni látogatóinkat. A szálláshelyet mindazok kedvezményesen vehetik igénybe, akik tagjai a Kárpátalja Ház Baráti Társaság facebook csoportnak. 

Források: https://karpataljahaz.hu/