Középkori templomok útján – Örökségtúrák

Köztársaság tér 1., Baktalórántháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4561, Magyarország


„A középkori templomok útja” címen született meg néhány évvel ezelőtt az a tematikus útvonal, amely a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó, Északkelet- Magyarország, Kárpátalja, valamint a Partium északi részének középkori egyházi örökségét. A vallástörténeti úticélok mellett egyben turisztikai vonzerő is, hiszen a templomúton haladva megismerkedhetünk a vidék egyéb nevezetességeivel is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomokban Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, szám szerint 30 templomot foglal magába. A középkori templomoknak itt olyan sűrű hálózatuk maradhatott fent, amely egyedülálló. Szatmár és Bereg középkori egyházi örökségének egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük épített fa harangtornyok, a gazdagon fennmaradt középkori freskók, a festett karzatok, a díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek. Az Alföld középkori templomainak nagy része a török dúlások áldozatává vált. Ez, a vizek által körbezárt vidék azonban távol tartotta magától a hódító hadakat, az idegen kultúrákat. Így maradhattak fent páratlan gazdagságukban és szépségükben ezek a kis középkori templomok, amelyek ékszerdobozai ennek a vidéknek.

A Középkori templomok útját örökségtúrák szegélyezik, melyek a Felső-Tisza vidék, a Nyírség, és a Partium leglátványosabb kulturális örökségeit fűzik láncra.

Szent László örökségtúra olyan templomokat, emlékhelyeket, helyszíneket fűz fel, amelynek kötődése van Szent Lászlóhoz, a magyar történelem egyik leghíresebb szentjéhez.

A reformáció útja örökségtúra – Út a gótika világán át, a reformáció és a magyar irodalom bölcsőjébe. Megyénk középkori templomainak legszebb csoportját a Felső-Tisza-vidéken található templomok alkotják. Díszítettségük és méreteik miatt nem véletlenül nevezik őket e vidék ékszerdobozainak. Mindamellett, hogy ezek a templomok a gótika kiemelkedő emlékei a Kárpát-medencében, a reformáció művészetének is legszebb példái. Ám nem csak templomairól vált híressé ez a föld. Szatmár-Bereg különleges szeglete Magyarországnak, a magyar irodalomtörténet kultikus zarándokhelye. A magyar irodalom szellemóriásainak és a magyar irodalomtörténet meghatározó alkotásainak szülőföldje. Itt született meg 1823. január 22-én a Himnusz, ez a táj ihlette meg Petőfi Sándort, ezen a „tündérszigeten” élte át legboldogabb gyermekéveit Móricz Zsigmond.

2019-ben A Reformáció Útjai” (Routes of Reformation) kulturális útvonal 3 évre szólóan megkapta az “Európa Tanács Kulturális Útvonala” („Cultural Route of the Council of Europe”) tanúsítványt. Ezzel hivatalosan is európai kulturális útvonallá vált.

Beregvidék, Kárpátalja örökségtúra – Út Kárpátalja elsüllyedt paradicsomába. A történeti Bereg területén ma két ország osztozik, egyik fele csodálatos középkori templomaival Magyarországon maradt, másik fele Ukrajna legmagyarabb vidéke lett. A Beregvidékről kiinduló örökségtúrákkal egész Kárpátalja történelmi örökségét megismerhetjük. Kárpátalja a középkori templomok, a kastélyok, a várak és a történelmi emlékhelyek elsüllyedt paradicsoma.

Partiumi örökségtúra – Út a Partium történelmi öröksége mentén. Az örökségtúra a Partium északi részének felfedezését célozza, olyan monumentális építmények, helyszínek érintésével, mint a Nagykárolyi Károlyi kastély, amely a legszebb kastélya, az Erdődi vár, amely a legnagyobb erődje vagy az Ákosi református templom, amely legnagyobb középkori temploma a Partiumnak. A Partium irodalomtörténeti emlékhelyekben szintén kifejezetten gazdag, az örökségtúra Kölcsey Ferenc és Ady Endre szülőfaluján vezet át.

Az Európai Turizmus Fórumon a templomút vehette át a „Kiváló Európai Desztináció” díjat. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi piacra is kijut a térség és számos promóciós lehetőség fogja segíteni ismertségének további növelését. 2017-ben Magyarország legígéretesebb kulturális úti céljának választották.
A túraútvonalak mentén történelmi, irodalmi emlékhelyek, várak, kastélyok, templomok, népi építészeti alkotások látogathatók meg busszal, gépkocsival vagy akár kerékpárral.

Felhasznált források:
http://temple-tour.eu/hu/oroksegturak

Tarpa

Anarcs

Baktalórántháza

Beregdaróc

Lónya

Beregsurány