KurucFeszt és Lovasnap/КуруцФест

Unnamed Road, Pyiterfolvo, Zakarpattia Oblast, Tiszapéterfalva Kárpátalja Beregszászi járás 90354, Ukrajna


 KurucFeszt

A PCS legrégebbi, és egyben legnépszerűbb fesztiválja a KurucFeszt. A rendezvény állandó helyszíne Tiszapéterfalva. Az esemény hagyományőrző jellegénél fogva a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájához igazodik, s a kuruc hagyományokra épít. A fesztiválon teret kapnak Kárpátalja népzenész és néptáncos csoportjai, a helyi értéket őrző mesterek és kézműves szakemberek. A kézművesek sátrainál ingyenes foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, akik többek között a hímzés, horgolás, pólófestés, gipszöntés, ékszerkészítés, makramézás, csuhéfonás, gyöngyfűzés, fafaragás, bőrözés, szappankészítés, korongozás fortélyait is elsajátíthatják. Íjászkodhatnak, s megpihenhentek a honfoglalás korát megidéző jurtában. Mindezek mellett fegyverbemutatón is részt vehetnek. Az ízek és szolgáltatások utcájában sajtosok, borászok árulják házi készítésű portékáikat. Ezenkívül különleges lekvárokat, kézműves termékeket is kóstolhatnak az arra látogatók. A Fire Life nevezetű tűzzsonglőr csapat pedig káprázatos bemutatókat tart, amely által egy kis varázslatot csepegtetnek az éjszakába.

2016-ban kétnaposra bővült a fesztivál. A lovasnappal kiegészült rendezvény a kárpátaljai lovas kultúra erősítését, ösztönzését szolgálja. Az esemény lovas iskolák, istállók, lovardák bemutatkozására is lehetőséget nyújt. 2019-ben már új helyszínen, a nagyszőlősi Szelíd lovasközpontban várták az érdeklődőket. A kárpátaljai lovasiskolák képviselői és az egyéni indulók lómustrán, lovasbemutatón, ügyességi versenyen bizonyíthatták rátermettségüket. A PCS 2019-ben ügyességi versennyel bővítette a Kuruc lovasnapot. A szervezet jövőbeni céljai között szerepel egy Kuruc vágta is.

A rendezvény zárásaként minden évben elismert hazai, anyaországi vagy Kárpát-medencei zenészek, zenekarok lépnek színpadra.