Lónyay-kastély – Tuzsér

Tuzsér, Ady Endre u. 2., Tuzsér Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4623, Magyarország


Tuzsér község Magyarország Alföldjén, a Nyírségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén található. A volt Lónyay-kastély, Tuzsér legértékesebb épülete és látnivalója a község belterületén, a főutcán található: melléképületeivel ma is zárt együttest alkot. A kastélyt a Múzeumok és Műemlékek Országos Központja 1950-ben műemlékké nyilvánította.

A Tuzsér Községért Közalapítvány olyan szerencsés helyzetbe került, hogy a település közművelődési feladatait megkapta az önkormányzattól, s mivel a Művelődési Ház a kastélykomplexum egyik szárnyépületében található, napi kapcsolatban van ezzel a gyönyörű műemlékkel. A kulturális-közművelődési feladatok ellátása kapcsán nem csak a Művelődési Ház lett a közösségformálás helyszíne, hanem a komplexum egyéb, erre alkalmas részei is. A korábban helyreállított, gyönyörű barokk freskókkal ékes díszterem számos konferencia, könyvbemutató és hangverseny helyszíne lett, míg a négy oldalsó teremben sok-sok érdekes kiállítás vonzotta a látogatókat. A komplexum zárt udvara ideális helyszíne színpadi rendezvényeknek, koncerteknek és színházi előadásoknak egyaránt, és a protokollteremben pedig kisebb összejöveteleknek vagy a rendezvények utáni fogadásoknak biztosítanak helyet.

A kastély történetéről, jelenlegi állapotáról Klicsu Ferenc, a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke beszélt nekünk, majd vezetett körbe minket a – sajnos nem túl jó állapotban lévő – épületben.

A most is álló kastély 1812-ben épült, de 1730-ban, házasság révén került Lónyai Ferenc tulajdonába.

A kastélyt 1880 körül bővítették. A jelentős politikai tisztségeket betöltő Lónyay Menyhért – feltehetően Ybl Miklós tervei alapján – emeletes, oromfalas szárnyépületekkel toldotta meg. A kerti és az utcai homlokzat tagozatai neobarokk részletformákat kaptak, így az épület eredeti barokk megjelenése eklektikusra változott. Ekkor történt a manzárdtető beépítése is, ahol vendégszobákat és fürdőszobát alakítottak ki.

A kastély kívülről pár évvel ezelőtt fel lett újítva, de azóta azt is kikezdte már az idő. A hátsó részén még a tető is be van szakadva egy helyen. Gyakorlatilag rendezvények, esküvők helyszíneként használják néha az épületet, a díszterme elég szép, a plafonon lévő freskó gyönyörű, de ezen kívül sok jót nem lehet elmondani az épületről.

A belső felújítása is elkezdődött, majd félbe maradt, gyakorlatilag egy helység sem használható, az emelet is emiatt le van zárva.

A kastély tulajdonosa a Nemzeti Vagyonkezelő, de a mellette álló épületek, az egykori cselédházak, az Önkormányzat tulajdonában vannak, nagyon szép állapotban láthatóak. Az egyikben turistaszálló működik, melyet nyaranta táborlakók vesznek birtokba. Egy másik épületben pedig egy múzeumot alakítottak ki, amelyben helytörténeti kiállítás tekinthető meg.

További információ:
http://www.tuzser.hu/www/index.php/falutortenet.html