Mária Alkotóház

Nyíregyháza, Mária u. 3., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4431, Magyarország


Mária Alkotóház

Cím: Nyíregyháza, Mária utca 3.

 

A Mária Alkotóház– a határmenti művészeti és kulturális összekapcsolódások háza.

Az alkotóház Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye székhely legismertebb turisztikai központjában, Nyíregyháza – Sóstófürdőn található. 2019 májusától működteti a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület. A ház és alkotó-tevékenysége a térség művészeti vérkeringésébe kívánt becsatlakozni, és összekötő szerepet felvállalni a határmenti művészeti együttműködésben, valamint Kárpátalja európai uniós művészeti kapujaként turistákat, érdeklődőket fogadni, vagy küldeni Kárpátaljára. 

Fontos szempont, hogy Kárpátalja etnikai sokszínűsége és a térségbe érkező, valamint megfogant művészeti behatások eddig is formálták és formálják folyamatosan Kárpátalját, az alkotóház működése erre a fontos tényezőre is reflektálni kíván. 

Fő célok a fentiek tekintetében: 

  1. a kárpátaljai festőművészeti hagyományok ápolása, népszerűsítése, erősítése 
  2. ukrán-magyar határmenti, határokon átívelő művészeti együttműködés erősítése 
  3. kapcsolattartás Kárpát-medencei magyar és más nemzetiségű művészekkel, nyugat-európai, valamint tengeren túli és távol-keleti művészekkel. 

Mindez hosszú távon hozzájárulhat a kárpátaljai polgári társadalom megerősödéséhez, erkölcsi, gazdasági, társadalmi felemelkedéséhez – amely elengedhetetlen feltétele Kárpátalja jövőbeni létezésének az Európai Unióba készülő Ukrajnában, valamint Szabolcs-SzatmárBereg megye turisztikai palettájának bővítéséhez. 

Az alkotóház elnevezése szakrális és sorsszerű: 

Szakrális: 

  1. Nagyon fontosnak tartjuk a mai értékeit vesztő, az Istenhitet száműző, felgyorsult modern világunkban a szakralitást a művészetben – akár megtartó erőként, és akár, mint a nemzetek közötti békesség jelképeként is. 
  2. A kárpátaljai iskolaalapítók Erdélyi Béla és Boksay József a legnagyobb alkotó művésznek a Teremtő Úristent tartották és Istenfélő emberként és művészként szemlélve a világot, készítették el alkotásaikat. 

Sorsszerű: Az Alkotóház Sóstófürdőn, a Mária utca 3. szám alatt található.