Móricz Zsigmond Színház

Nyíregyháza, Bessenyei tér 13., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4400, Magyarország


Móricz Zsigmond Színház

Cím: Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.

 

Gyuris Tiborral, a Móricz Zsigmond Színház művészével beszélgettünk a nyíregyházi színház megszületéséről, a színházi életről.

Kérdésemre, hogy mi lenne az első dolog, ami a színházról eszébe jut, ezt válaszolta:

a kultúra legerősebb bástyájának tartom, értéket közvetít, ízlést formál – már több mint 100 éve. Túlél háborúkat, korszakváltásokat… 

Majd mesélni kezdett:

sokan nem tudják, hogy Nyíregyháza a város polgárainak köszönheti, hogy állandó kőszínház épült a városban. Az 1800-as évek első felében vándortársulatok, utcaszínházi előadások elégítették ki a város lakóinak kulturális igényeit, mely előadások a város különböző pontjain – vendéglők udvarán, majd később egy deszkafalazatú létesítményben – voltak láthatók. 

Bár Nyíregyháza polgárai időről időre felvetették egy kőszínház építésének az ötletét, melyet a város vezetése üdvözölt ugyan, de aztán nem történt semmi. Végül a színház építésének ügyét a városi polgárság vette a kezébe, a kezdeményezés ezúttal nem halt el.  

1893 januárjában két tehetős ember felajánlotta közös területét a megálmodott kőszínház épülete számára, majd részvénytársaságot alapítottak, melyben a magánszemélyek mellett intézmények és maga a város is részvényes lett. Az épült terveit Alpár Ignác ingyen ajánlotta fel. 

Még az év júliusában megtörtént az alapkőletétel és a tervek és ígéretek szerint egy bő fél év múlva megtartották a nyitó előadást. Igaz, voltak még hiányosságok, pl. nem volt fűtés, a falak festésére még nem került sor, de a közönséget ez egyáltalán nem zavarta. 

Meglepő azonban, hogy állandó társulata 1980-ig nem volt a színháznak. Vendégtársulatok, pl. a debreceni Csokonai Színház, a Déryné Faluszínház, békéscsabai, miskolci társulatok játékának örülhettek a színházlátogatók.

  1. – a nagy fordulat éve. Bozóky Istvánt kinevezték a színház igazgatójának, és elkezdődött a színházszervezés. Végül 39 színésszel kezdte meg tevékenységét a Móricz Zsigmond Színház. Az első előadást 1981. október 17-én mutatták be, mely Vörösmarty műve, a Csongor és Tünde volt. 

A társulat szervezése mellett párhuzamosan felújítások és építkezések is zajlottak a színház háza táján, felépült többek között a Színészház is, ennek köszönhetően az ideszerződött színészeknek megoldódott a lakhatása.

Bozóky Istvánt további öt igazgató követte a színház élén. 1993-98 között Verebes István töltötte be a pozíciót, aki létrehozta a Stúdiót, a színház saját belső színészképző iskoláját, melynek célja a fiatal utánpótlás képzése volt. 

A nagy átalakulás óta eltelt 30-40 év alatt a nyíregyházi színház az ország egyik legsikeresebb vidéki kőszínházává nőtte ki magát. Mára már 6 helyszínen szolgálja a kultúra iránt érdeklődőket az intézmény: a színház főépületében a Nagyszínpadon és a Krúdy Kamaraszínpadon, a Színészházban működő Művész Stúdióban, a Sóstói úti Bencs Villában, hamarosan már a Szindbád nevet viselő kulturális komplexumban is – a színház szomszédságában – és nyaranta a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. 

És végül ne feledkezzünk meg a minden év augusztusának végén rendszeresen megrendezésre kerülő VIDOR-fesztiválról sem, ami az ország legnagyobb hazai – ma már – összművészeti programsorozata, melynek megrendezésében, szervezésében oroszlánrészt vállal a színház valamennyi dolgozója, már közel két évtizede.

 

Elismerések:

A Móricz Zsigmond Színház az elmúlt évadokban különösen sikeres – szakmailag és nézőink előtt is kedvelt – programot mutathatott fel, amelyet számos fesztiválmeghívás és szakmai díj követett (MOST Fesztivál, Pécsi Országos Színházi Találkozó, Városmajori Színházi Szemle, Vidéki Színházak Fesztiválja, Az év Marketingaktív vállalkozása – 2019, és 5x Marketing Adwards Diamond-díj).

 

Köszönet a beszélgetésért Gyuris Tibornak!

 

További felhasznált forrás: 

Kováts Dénes: Mindenünk a színház

https://www.moriczszinhaz.hu/szinhaz