Nyíregyházi Állatpark

Nyíregyháza, Sóstói út, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4400, Magyarország


Nyíregyházi Állatpark

Cím: Nyíregyháza, Sóstói út

(Őry László interjúja alapján, beszélgetőtársa Révészné Petró Zsuzsa, 

az állatpark kommunikációért felelős vezetője)

 

A nyíregyházi Állatpark egy 35 hektáros területen található, 2020-ban 600 faj 5000 egyede tekinthető meg. Nagyon büszkék arra, hogy számtalan állat csak itt látható az országban és nagyon bámulatos a vastagbőrű gyűjteményük pl.: afrikai és ázsiai elefánt, afrikai és indiai orrszarvúak csak náluk látható így egymással párhuzamosan, tehát egy-egy fajt tart más kert is, de összehasonlításképpen a két kontinenst nem tudja senki más rajtuk kívül. 

A vastagbőrűek mellett a nagymacskáik is nagy-nagy kollekcióban találhatóak. Hacsak a tigriseket említik meg, ők a legnagyobb szárazföldi nagymacskafélék, a tigrisalfajból is 4-et mutatnak be, szumátrai, maláj, szibériait és fehér bengálit is. Igazából mindenki megtalálja a számára kedvező állatfajt. Az állatokkal való ismerkedés mellett rendszeres programjaik és egyéb attrakciók is szolgálják a szórakoztatást.

A nagy kedvenc a fakultatív programok sorában a fóka show, amit fő szezonban naponta kétszer tudnak a látogatók megtekinteni. A fóka show mellett lehetőség van tevegelésre is, illetve a kocsikázót is ki lehet próbálni bárkinek. 

Az Állatpark különlegessége, hogy kontinensenként mutatja be Földünk élővilágát. Tulajdonképpen egy hosszú nap alatt az egész Földet be lehet járni, és lehet találkozni az ikonikus lakókkal, legyen szó Közép-vagy Dél-Amerikáról, Észak-Amerikáról, Európáról, Afrikáról vagy Ázsiáról, mindenki megtalálja a számára legkülönlegesebb állatot. 2020-ban óriási a szaporulat és igazi baby boom van ebben az esztendőben. Több, mint 100 állatkölykük született, de a legnagyobb népszerűségnek kettő állat örvend. A kis zsiráfbébi, aki a beszélgetés időpontjában másfél hónapos volt és a 6 hetes három fehér oroszlán bébi. A közösségi oldalukon, a facebookon is mindenről rendszeresen beszámolnak az érdeklődőknek, amit igényelnek is amellett, hogy ellátogatnak hozzájuk személyesen. Érdekességként említette, hogy van Zoo tv adás, itt is külön egyes fajokat szoktak bemutatni egy-egy szérián belül. 

Az állatpark nemzetközi ismertsége lévén népszerű a környező országok turistái körében is. Gondolva a magyarul nem beszélő vendégekre hatnyelvű információ táblák segítik a tájékozódást a park teljes területén. Ha már ellátogatnak és eltöltenek egy szórakoztató napot az állatparkban, akár több napig is maradhatnak, hiszen szálláslehetőségekben is kínál kuriózumot a park. Az országban egyedülálló módon vannak állatkerti szállodáik. Nincs is annál különlegesebb élmény, mint amikor a vendég pl. egy gibbon énekére ébred, kinéz az ablakon és elé tárul a Föld állatvilága…

A Hotel Dzsungel (hoteldzsungel.hu) egy 2 csillagos szálloda, mellette van közvetlenül itt a Blaha Lujza sétányon az Állatpark hátoldalán a Hotel Pangea (hotelpangea.hu) pedig egy 3 csillagos superior szálloda. Egy harmadik szállodájuk, a szintén 3 csillagos Ózoon Hotel, ami egy buszmegállónyira az Állatparktól, a Sóstói erdőben, az erdei tornapálya mellett várja a vendégeket.

Azok számára, akik megszállnak az állatkerti szállodákban, számukra a hotelben tartózkodás ideje alatt az állatkertbe ingyenes belépést biztosítanak. Mind a három hotel teljesen más stílusú, így mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet. Ezek kisebb szállodák, 26, 38 szobásak. 

Az elmúlt időszakban sem állt meg az állatparkban a fejlesztés: megújult a főbejárat, emellett van új hópárduc kifutójuk is és jelenleg is épül az ún. India ház, jövőre 2021-ben kerül átadásra, További újítás mely a vendégek kényelmét szolgálja, az ún. online jegyvásárlás. előnye, hogy nem kell sorban állni, hanem a QR kód felmutatásával azonnali belépést tudnak nyújtani a vendégeknek. Előnye még, hogy ez a belépőjegy megvásárlástól számított 12 hónapig érvényes. 

További információ: https://www.sostozoo.hu/