Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Nemzetközi Böllérverseny

Nyíregyháza, Tölgyes utca 1., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4431, Magyarország


Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Nemzetközi Böllérverseny

Nyíregyháza, Tölgyes utca 1.

Éljük át együtt a hamisítatlan falusi disznóvágást a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található Sóstói Múzeumfaluban!

Autentikus környezet, ízletes ételek, hagyományőrzés felső fokon és az elmaradhatatlan jó hangulat! – olvasható a program Facebook-oldalán. De miről is van szó?

 

A kezdetek:

Először 2001-ben Napkor (település Nyíregyházától 10 km-re a 41. sz. főút mentén) akkori polgármestere, Gáva János kezdeményezte a böllérverseny megszervezését. Ekkor még csak egy baráti társaság vágott néhány mangalicát, céljuk az volt, hogy népszerűsítsék a sertésfajtát. Ezután két évig a harangodi erdő napkori részén rendezték meg a versenyt, majd ezt követően a település belterületén lévő Kígyós adott otthont a rendezvénynek. Ám mivel ekkor már 10-20 csapat is részt vett a böllérversenyen a hely szűkösnek bizonyult. A következő évektől ezért szervezték a nagyszabású programsorozatot a Napkorona Udvarházban. A hely évekig megfelelőnek bizonyult, az udvarház területén már legutóbb 40 ezer látogatót fogadtak.

 

A böllérverseny napjainkban:

A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is.

A hentesek választhatnak, mangalicát vagy hússertést vágnak, ám a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel. 

A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja. Díjakat több kategóriában adnak. Többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt, és nem utolsó sorban a legízletesebb forralt bort díjazzák.

A csapatokat baráti társaságok, cégek munkatársai, és települések egyaránt szerveznek minden évben. Számos település induló versenyzői együtt érkezik külföldi testvértelepülésének csapatával. Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is.

A Napkorona Udvarház területén és pár éve az új helyszínen, már a sóstói Múzeumfaluban a színpadon napjaink legnagyobb sztárvendégei szórakoztatták a nagyérdeműt. 

A falusi hangulatot felelevenítő napkori böllérverseny az Észak-Alföldi Régió egyik legnagyobb idegenforgalmi rendezvényének számít, sőt rendelkezik a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatóságának ajánlásával is.

A Program a hosszú évek alatt kinőtte a rendezvényhelyszínt és kiegészülve a Disznótoros Fesztivál megnevezéssel új helyszínen, autentikus falusi környezetben, a fentiekben említett Nyíregyháza-Sóstón található Múzeumfaluban lelt új otthonra, immár 2 napos eseményként.

A program mindkét napján Nyíregyháza Város Önkormányzata jóvoltából reggel hat és este hat óra között a belvárost is érintő ingyenes buszjáratok közlekednek a nyíregyházi vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között, ezzel is mérsékelve a parkolási nehézségeket a Múzeumfalu és Sóstógyógyfürdő területén.

 

Forrás:

https://www.facebook.com/bollerverseny/

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyirsegi-disznotoros-fesztival-es-nemzetkozi-bollerverseny-minden-amit-tudni-kell-2020-02-21