Nyírségi Ősz

Nyíregyháza, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


Nyírségi ősz rendezvényei

Cím: Nyíregyháza, Kossuth tér

Nyíregyháza-Sóstó, Múzeumfalu, Tölgyes utca

 

Nyíregyháza szülötte, Krúdy Gyula író műveiben rendszeresen helyet kap a gasztronómia, az ételek, italok élvezete. Még fröccsöt is neveztek el róla…

Ám megyénk nem csak Krúdy után vált országosan ismertté a gasztronómia térképén. A Nyírségi Ősz rendezvénysorozat középpontjában is az ízek, aromák állnak, melyeket több helyszínen, több rendezvényen is megkóstolhatunk.

Tirpák Fesztivál – népi ízek találkozója, főzőshow-val, színpadi programokkal – rendszerint szeptember végén került megrendezésre.

A Tirpák fesztivál ideje alatt a város központjában kerül kialakításra az Ízek utcája, ahol hagyományos tirpák ételeket, a megye jellegzetes ízeit kínálják a látogatóknak. Ki ne hallott volna már a Nyírségi gombóc levesről, vagy a szabolcsi töltött káposztáról? A rendezvényen ezeket is megkóstolhatják. 

A kétnapos rendezvény első napján, szombaton a szakma, vasárnap az amatőr csapatok mérik össze főzőtudományukat. Kísérő programként fellépők szórakoztatják a közönséget.

A régi Magyarország ízei – gasztronómiai fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban szeptember elején várja az érdeklődőket. Itt szintén csapatok mérik össze tudásukat.

Novemberben pedig – ugyancsak a Múzeumfaluba – a Márton-napi vigasságokra hívják a nagyérdeműt. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ezt a hagyomány ápolják ezen a napon Sóstón is.

A népi gasztronómia kedvelői, egyéb finomságok mellett, megkóstolhatják a sült libacombot és libaaprólék-levest, valamint az ínycsiklandó, kemencében sült almát és tököt is, melyek mellé szívmelengető italokat fogyaszthatnak. A napot számos zenés-táncos program színesíti.

Az elmúlt években hagyománnyá vált a libaszépségverseny is, melynek első helyezettjét a közönségszavazatok alapján hirdetik ki, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja.

Források:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tirpak-fesztival-2019-nepi-izek-talalkozoja-fozoshow-szinpadi-programok-2019-08-27

https://nyiregyhaza.info.hu/gasztronomia/