Rózsakert Szabadtéri Színpad

Benczúr Gyula tér 22., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4431, Magyarország


A „SZABADTÉRI”

Cím: Nyíregyháza, Benczúr tér 22.

A mai Benczúr téren, (Sztálin tér 1962-ig) az 50-es évek második felében megnyitotta meg kapuit Nyíregyháza polgársága előtt a Szabadtéri Színpad.  Az építkezés 1954-ben elkezdődött, 1955-ben már látogathatta a nagyközönség, de a hivatalos átadásra – a Forradalom miatt – 1957-ben kerülhetett csak sor. 

Anno a kert oldalában állt egy kis ház, az volt a gondnoki lak.  A gondnok egyben a létesítmény kertésze is volt, az ő érdeme volt az álomszép virágokkal teli kert. A gondnoki lakás melletti épület helyiségei, szobái a fellépő művészek kényelmét szolgálták a fellépesek, vendégszereplések idején. 

Az 1200 vendég ültetésére alkalmas kényelmes nézőtér mellett a kertben egy minden igényt kielégítő büfé- kávézó pavilon is volt, melynek funkcióját néhány éve a megújult Rózsakert Kávézó vette át.

Korabeli elbeszélésekből megtudtuk, hogy a hétvégeken az Állami Operaház énekesei vendégszerepeltek itt, de felléptek az Operett Színház művészei is, továbbá olyan neves emberek, mint például a bokszoló Papp László vagy az ötvenes évek táncdalénekesei, a korszak akkori sztárjai.

A zenés produkciók mellett kabaré előadásokat is láthatott a közönség, amelyek mindig teltházas esték voltak, még az állóhelyek is elkeltek. 

Hétközben moziként funkcionált a színpad, a vetítő a főépület emeletén volt.  Igazi sikerfilmeket játszottak, mint pl. az 1956-ban készült Háború és béke amerikai feldolgozásban, Audrey Hepburn és Henry Fonda főszereplésével. A környező házak nyitott ablakain beáramlott a filmek zenéje és már a zenéből lehetett tudni, hogy hol tart a történet. A moziba, színházba járás igazi ünnepnek számított, mindenki elegáns volt a mozi vetítéseken is, a színházin pedig a hölgyek igazi nagyasszonyként jelentek meg…

Teltek-múltak az évek és ez már a Szabadtéri Színpadon is meglátszott. Elavult technikai és építészeti állapotok szükségszerűvé tették a teljes körű felújítást. 

A 2018 nyár végére megszépült Rózsakert Szabadtéri Színpad ismét megnyitotta kapuit. A tervezés során gondoltak a mozgásukban korlátozott vendégekre is, akik számára – előadásonként korlátozott számban – akadálymentesített helyekre szóló belépőjegyeket értékesítenek. A kert június közepétől egészen augusztus közepéig nagy kedvencekkel, impozáns fellépőkkel és meglepetéssekkel várja a nyári esték szerelmeseit.

2019-től a Rózsakert Szabadtéri Színpad összekapcsolódott a VIDOR Fesztivál versenyprogramjával. Így már a Zenés VIDOR Nyár keretében a fesztivál nyár végi hivatalos megkezdése előtt elkezdődött a beválogatást nyert jobbnál jobb zenés vígjátékok megmérettetése a Rózsakertben. 

Ismét megnyílt a Rózsakert Szabadtéri Mozi is, mely sokak örömére közkedvelt és népszerű filmekkel várja a városlakókat. A szabadtéri színpad jó szolgálatot tett a pandémia ideje alatt is, a nézőtér befogadóképesgége lehetővé tette ültetett koncertek megszervezését, így nem maradtak effajta szórakozás nélkül az érdeklődők.

Források: https://www.moriczszinhaz.hu/rozsakert