Sóstó Gyógyfürdők – Sóstófürdő – Parkfürdő, Élményfürdő, Tófürdő, Fürdőház

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4431, Magyarország


Sóstó – gyógyfürdők

(Őry László írása a Podlovics Lajossal, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetőjével
készült interjú alapján)

 

Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő nagyon jó adottságokkal rendelkezik a fürdők szempontjából. 

Kevesen tudják, hogy Nyíregyháza, ha a fürdők számát vesszük alapul, akkor Budapest után az ország második legnagyobb fürdővárosa, hiszen itt 5 fürdő is működik, közülük egy Nyíregyháza belvárosában, a Júlia Fürdő. Ez a 70-es években épült, közfürdő, tisztasági fürdő jelleggel, amikor még nem volt minden háztartásban folyóvíz, melegvíz és nem volt lehetőség napi szintű fürdőzésre. Aztán a közműellátottság fejlődésének köszönhetően ez fürdő is fejlődött és megmaradt a városi lakosság egy nagyon kedvelt fürdőjének. 

Ezen túlmenően pedig Sóstógyógyfürdőre koncentrálódik az egyéb fürdők forgalma, mint turisztikai attrakciók. 

Négy fürdő működik Sóstón.

1.Tófürdő – egy természetes fürdővíz, mely már a Mátyás korabeli térképeken is létezik, akkor még Igrice néven említették a tófürdőt, és azóta ez gyakorlatilag változatlan külső formában van jelen itt Sóstógyógyfürdőn. Nagyon érdekes a fürdő kultúrája, ugyanis pontosan az említett sóstói tó, korábban Igrice, magas sziksótartalommal rendelkezett és a tónak a partja hófehér volt néhány 100 évvel ezelőtt. Nyíregyháza már akkor is kereskedelmi központként funkcionált és akkor is szép volt, a sóstói erdőnek és a tónak köszönhetően. A városon átutazó kereskedők rendszeresen megálltak a szépsége miatt Sóstógyógyfürdőn pihenni, és kicsit lógatták a lábukat a vízben. Tapasztalati úton jöttek rá arra, hogy ez a víz jót tesz a mozgásszervi problémáknak, aztán kiderült az is, hogy ez a sótartalomnak köszönhető. 

Később a sziksótartalomra szódagyár épült, ami kikopott a tóból. Ám az egyik fele, mint fürdőtó, a másik fele pedig mint csónakázó- és horgásztó ma is funkcionál. Különlegessége a tófürdőnek, hogy ez az ország talán egyetlen olyan tófürdője, ahol még termálmedence is van, mert az 1960-as években „Pávai Vajna féle kutatások azok nem kímélték Sóstógyógyfürdőt sem.” Ő kőolajat keresett, de gyógyvizet talált Magyarország szinte teljes területe alatt. Ezeknek a kutatásoknak köszönhető ez a gyógyfürdő kultúra is.

Ma a 2000 négyzetméteres parkosított területen egy gyógymedence (34 °C), és egy gyermek csúszdával és vízi gombával kialakított gyermekmedence várja a strandolókat. A tófürdő 1325 vendéget fogadhat egyszerre. Éttermek, büfék, strand-röplabdapálya, vízicsúszda szolgálja az idelátogatók szórakozását és kényelmét.

A tófürdő mellett működik a Hotel Fürdőház. Az 1700-as évek végén, tervek születtek arra, hogy egy kicsit szervezettebb keretek között is lehessen fürdőzni Sóstógyógyfürdőn. 

  1. Akkor épült meg az első Fürdőház, a mostani Hotel Fürdőház helyén. Sóstó egyik legrégebbi emléke, ez jelenti a fürdőkultúra gyökereit. 

A korabeli fürdőház egyszerű fatákolmány volt 4 db faragott tölgyfa káddal, abba hordták be a tó melegített vizét, így már ülőfürdőt is igénybe lehetett venni. 1911-től – Pazár István tervei alapján – már vízvezetékes rendszerrel, 8 szobával és 6 káddal működött, majd 30 év viszontagságai után 2000-ben nyílt meg újra a gyógyulni és pihenni vágyók előtt. 2013-ban teljesen megújult és már Hotel Fürdőházként kell keresnünk, ami szálláslehetőséget is biztosít, valamint egy wellness része is van, amit nem csak a hotel vendégei, hanem oda az utcáról érkező fürdővendégek is igénybe vehetnek. A fürdőrészleg szolgáltatásai a hotel vendégei részére ingyenesek.

 

  1. 2005-ben épült az egész évben működő fedett Aquarius élményfürdő, mellette pedig a szabadstrand, a 8 hektáros parkfürdő. A két fürdő nyáron egy szolgáltatási rendszerben működik. Ez azt jelenti, hogy a vendég a szauna kivételével egy belépőjeggyel mind a két fürdőt igénybe tudja venni, beleértve az összes csúszdát, medencét, időkorlát, felárak és egyéb költségek nélkül. 

Az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem nagyon volt olyan év, amikor ne fejlődött volna vagy ne változott volna valami a fürdő területén: megújult az 50 m-es medence, új termálmedencék épültek poolbar-ral, megújult az élményfürdő és a Hotel Fürdőház 2013-ban, 2015-ben épült meg Magyarország egyik legmodernebb fürdőgyógyászati épülete. 

Megépült az új 4 csillagos Hotel, amely az első olyan szálloda Sóstón, ami közvetlen összeköttetésben van a fürdővel. E kényelmi funkciónak köszönhetően a vendégek télen is zárt, fűtött folyosón tudják megközelíteni a fürdőt. 

2012-ben történt meg a víz gyógyvízzé minősítése. 2013-ban gyógyhellyé minősítették Sóstógyógyfürdő központi magterületét. 1 évig tartó vizsgálatot követően kiderült, hogy az egyik legpáradúsabb levegőjű terület Sóstógyógyfürdő Magyarországon, mely a tónak, és a 300 hektáros erdőnek köszönhető, ami körülöleli ezt az egész területet, amit „Kis Svájc” néven is szoktak emlegetni a rengeteg zöld miatt. 

Magyarországot – nem épp hízelgő módon – a Kárpát-medence lefolyójaként is szokták emlegetni, mert a legmélyebben fekvő területen helyezkedik el, ennek eredményeként az összes víz is itt gyűlik össze. Ez azonban azt is jelenti, hogy óriási készleteink vannak termálvizekből, ásványvizekből és így gyógyvizekből is – ami már korántsem nevezhető negatívumnak. Sóstón 6 termálkút működik, innen nyerik ki a gyógyvizet. Percenként 3300 liter vizet tudnak a felszínre hozni, tehát az utánpótlásból sincs hiány.

 

Fontosabb számok:

Sóstófürdő félmilliós vendégszámmal rendelkezik évente. Ebből kb. negyedmillió vendég nyáron érkezik. 60 %-a belföldi és 40 %-a külföldi vendég és ennek a 40%-nak a nagyobb része Szlovákiából érkezik. Az utóbbi években a város nagyon sokat nyitott Ukrajna, Románia és Lengyelország irányába is. A fürdőzésen túl számos kikapcsolódási lehetőség, program várja az idelátogatót egész évben.

 

További források:

https://www.aquariusspa.hu/