Sóstófürdői műemlékek -amiket még Krúdy is láthatott (Víztorony, Fürdőház, A Krúdy szálló és vendéglő épülete, Svájci lak)

Nyíregyháza, Sóstói út 75., Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4431, Magyarország


Sóstófürdő – Műemlékek, amiket még Krúdy Gyula is láthatott…

 

Sóstófürdő Nyíregyházától kb. 6 km távolságra található és lényegében a régebben erősen sziksó tartalmú, a mai állapotában kettéosztott tó körül elterülő, manapság már télen-nyáron lakott terület. 

Már a XVIII. században szívesen és haszonnal keresték fel gyógyhatású vizét, viszonylag egyszerű ellátás és kiszolgálás kíséretében. Amikor a terület 1824-ben a város tulajdona lett, megkezdődött a kezdetleges vendéglátás kiépítése is, azaz egyszerű fürdőházat, vendéglőt és a lovak számára „állást” biztosítottak. „Akkoriban még tudtak és szerettek mulatni az emberek” – írta Krúdy Gyula, aki számos helyen megfordult Sóstón, sőt önmagát Sóstó szerelmesének vallotta.

A XX. század elejére elfogytak a mulatozó urak, és a hirtelen megnőtt város lakossága egyre inkább vágyott a Sóstó nyújtotta felüdülési lehetőségekre. Megindult a modernizálás: Villamos járat, víztorony megépítése, új emeletes szálloda és vendéglő. Napjainkban a gyógyvizéről híres fürdőhely, melynek turisztikai látványosságait (parkfürdő, állatkert, múzeumfalu…) már korábban bejártuk, így most azokat a műemléképületeket vettük sorra, amelyek ma is ott állnak, elsősorban a helyi turizmust kiszolgálva, és amelyeket még Krúdy is láthatott. 

  1. Egyik ilyen a sóstói víztorony, amely ma már „ipari műemlék”, hiszen nem funkcionál, de barátságos, színes megjelenésével Sóstó egyik építészeti dísze maradt. 
  2. A fürdőház, amely az első városi gyógyfürdő is volt. 1805-ben állítottak fel egy külön fürdő épületet. Akkoriban a tó vizét üstökben melegítették, és a vendégek tölgyfa kádakban fürödhettek. Eleinte négy kád szolgálta gyógyulási szándékkal érkezőket, a század közepére pedig már 8 fürdőszobáról, és 16 kádszolgáltatásról olvashatunk. Napjainkban Fürdőház néven termálvizes medencével, gyógymasszázzsal, pezsgőfürdővel és szaunával várja a vendégeket a hét minden napján. Az emeleti részében panziót alakítottak ki. 
  3. A Krúdy szálló és vendéglő épülete 1911 és 1912 között épült. A kezdetekben 20 szoba várta a vendégeket, azonban kezdetektől fogva inkább a vendéglőt és a teraszt keresték fel az „egynapos” vendégek, akik utána az esti villamossal tudtak visszatérni a városba. Az épülete 2002-2003 között újították fel, amely 4800 négyzetméteren, kb. 1000 fő befogadására alkalmas. 
  4. Svájci lak A bő másfélszáz esztendős épület egykoron afféle városi vendégházként üzemelt, majd 1866 óta fogadott vendégeket is. Az osztrák-svájci alpesek házaira emlékeztető épület mindig is vendégfogadási célokat szolgált. Sok híres művész is megfordult az épület falai között, így Blaha Lujza, vagy természetesen Krúdy Gyula is. Napjainkban az épületben modern hotel és vendéglő működik. 

 

Forrás: Mesélő Nyíregyháza, Városvédő Füzetek 19. Fotók: