Szeifried Zoltán munkássága

Kisvárda, Kisvárda Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


Szeifried Zoltán – a múlt, a történelem és a hagyományok, és a szakralitás művésze

(Őry László írása)

 

Festőművész, grafikus, a Magyar Kultúra Lovagja – Kisvárda 

KISVÁRDÁN születtem 1959–ben. Általános és középfokú tanulmányaimat helyben végeztem. 

GYERMEKKOROMTÓL ösztönösen érdeklődtem a rajz, festészet kifejező eszközei és módjai iránt. Családomban nagynéném Kanadában festőművész, nagybátyám a bútorok díszítésének értője és művelője, keresztapám modellező, és nem utolsó sorban édesapám, aki fafaragó volt. Ezzel a hátérrel indultam útnak az érettségit követően. 

Voltam festő a Hollóházi Porcelángyárban, 1977–ben. A fővárosba költöztem 1979–ben, ahol grafikus lettem a Cipőbolt Vállalatnál, majd a Gobelin Háziipari Szövetkezetnél, külföldi megrendelésekre festettem. Több szállodában dolgoztam, különböző munkakörökben. 

Jártam a Képzőművészeti Főiskolára, az I. kerületi „Ferenczy Károly” Képző és Iparművész Körbe. Nyertem pályázatokat, díjakat.1990-ben tértem vissza Kisvárdára. 

TÉMAKÖRÖKET külön választva, képzőművészeten belül, mindent festő és rajzoló vagyok. Foglalkoztat a bibliai témájú festészet, az Ószövetség – Újszövetség, csillagászat – filozófia, a tájak – csendéletek, születés – annak fázisai, a Föld élővilága, Jelen és a Múlt, nem utolsó sorban az emberi arc, ismert vagy ismeretlenek a világ minden tájáról. 

Ceruza, toll, akvarell, diópác, akril, vegyes technikák, és persze az olajfestés a kifejezőeszközeim. 

1993 óta a figyelmem az egyházi festészet felé is fordult, érdekel az a pszichológiai mélység egy-egy személyiség megformálásánál, amely az adott egyéniségből ered. A Biblia nagy alakjai, pápák, szentek élete is megjelenik munkáimban. 

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSON való részvételem (napjainkig kb.150 db) 1980–ban Budapesten, az I. kerületi Művelődési Házban kezdődött, és azóta is tart az ország különböző pontjain, közösen más alkotókkal. 

EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOMRA első ízben Kisvárdán 1996–ban került sor. Napjainkig (kb.180 db) önálló tárlatom volt. 

KÖZINTÉZMÉNYEKBEN LÉVŐ MUNKÁIM 1995-től szülővárosomban, majd minden közintézményben megtalálhatóak, az Óvodától a Templomig, az Öregek Otthonától a Kulturális Intézményeken át az Általános és Középiskolákon keresztül a Polgármesteri Hivatalig, a Városi Kórháztól a Plébániáig, a Szülészet, a Városi Könyvtár, a Postahivatal, a Rétközi Múzeum, a Tűzoltóság, Nagytemető Kápolnája, ezek mind állomáshelyei egy – egy munkámnak. 

Szabolcs Szatmár Bereg megyében, szerte az országban, és külföldön vannak alkotásaim, fal-és olajfestményeim középületekben, város, és megyeházák hivatalai tulajdonában, Templomokban, Kastélyokban, Múzeumokban, magángyűjteményekben egyaránt. 

2002-től a Parlamentben található egy alkotásom. 2003-ban Rómában, a Vatikáni Múzeumba került egy festményem, 2006-ban a római Kamilliánus Rendházba több munkám, majd egyházi grafikai sorozataim, pápai tulajdonokba. Továbbá Európa több Kegyhelyein, mint Lourdes, (Franciaország) Santiago de Compostella, (Spanyolország) Róma, (Olaszország) Fatima. (Portugália) Számos, az országban élt és élő, közismert személyiség tulajdonában vannak rajzaim, festményeim. Több, mint ötven grafikai és egy tucat festmény-sorozatom van. 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSAIM továbbá:

2001- 2008-ig Kisvárdán, az Új Plébánián, 

2004-2006 között, és 2008-tól ismét Nyíregyházán a Főplébánia – Segédpüspökségen. 

 1. Szombathely – Püspöki Kollégium. 
 2. Szentgotthárd- Szent Imre Állt. Iskola. 

2011.Nyírbátor- Minorita Templom és Kolostor. 

 1. Devecser-Esterházy Kastély. 
 2. Felsőzsolca-Bárczay Kastély. 
 3. Keszthely. Karmelita Bazilika. 
 4. Budapest. Béres – ZRT Székház. 
 5. Kőszeg. „Brenner János” Emlékház. 
 6. Kecskemét – „Karol Woityla” Barátság Központ. 
 7. Wadowice – Lengyelország. 
 8. Magyar Kultúra Lovagrendje. 
 9. Aranyosapáti, „Böszörményi László „Faluház, stb. KÖNYVILLUSZTRÁCIÓIM van tizenkettő, könyvborító hét, további három kötet saját kiadásban. 

ALAPÍTÓ tagja vagyok az „Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely-nek és a „Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület-nek. Megalapítója a „Kisvárdai Történelmi Mozaik”-nak, melyben a város múltját dolgozom fel, kezdetektől napjainkig. A „Magyar Múlt Megőrző” név alatt működő gyűjtőfogalomnak, amely Magyarország történelmét, a történelmi Magyarország épített és humán értékeit, eseményeit személyeit mutatják be, kulturális emlékeit fogják össze. A „világból a világnak” címszó alatt összefoglalom az emberiség történetének fordulópontjait, a teljesség lehetősége nélkül. 

MUNKÁIM KÜLFÖLDÖN 

Svájc – Anglia – Svédország – Németország – Franciaország – Románia – Lengyelország – Ausztria – Olaszország – Spanyolország – Portugália – Kanada – USA – Ausztrália—Kína. 

Ismert személyiségek tulajdonában: Sir David Attenborough médiabiológus, Jacques- Yves Cousteau kapitány tengerkutató és feltaláló- kutató, Stephen Hawking elméleti fizikus, a cambridge-i egyetem matematika tanszék professzora, Erik von Däniken dokumentumfilmes-előadó, a paleoasztronautika megteremtője. 

TAGJA VAGYOK a Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei és az Országos Szabad – Képző és Iparművészek Egyesületének, a Tisza könyök Művészeti és Kulturális Egyesületnek. Alapító tagja vagyok az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhelynek, és a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületnek. Minden nyáron résztvevője, szervezője és vezetőjeként, más művészeti csoportokkal, és egyénileg is folyamatos látogatója vagyok a nemzetközi képzőművészeti alkotótáboroknak hazánkban, külföldön és szűkebb – tágabb környezetemben. 

 

ELISMERÉSEK 

Eddigi pályafutásom során, Budapesten és Szabolcs- Szatmár – Bereg megyében nyertem már alkotói díjakat, megyei pályázatot. 

2003 novemberében a Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg a XVIII. Országos Képző és Iparművészeti Tárlat – Esszencia Kiállítás – színes, képes anyaga (Vajdahunyad vár – Mezőgazdasági Múzeum) egy reprezentatív, angol – magyar nyelvű katalógusban, melyben egy munkám szerepel. 

 1. Lourdes (Franciaország) – II. János Pál pápa Emlékérem. 
 2. a XIX. Országos Képző és Iparművészeti Tárlat – Olaf Palme ház. (Katalógus) 
 3. Kassa. Szent Erzsébet (Kerámia) díj. 
 4. T. I.T. Emlékplakett, érem. 2010. Dr. Béres József Bronz plakett-érem. 

2018.TIT. Aranyjelvény. 

 1. Magyar Kultúra Lovagja. 
 2. Virágh Ferenc díj. 

 

MEGGYŐZŐDÉSEM, hogy minden megfesthető, ami az emberek tájékozódását segíti a világban, és pozitív gondolatokat közvetít, a Jóra való hajlamot sugallja. A maradandó értékek felismerésére, ápolására és teremtésére késztet, ezzel mintegy példát mutatva az eljövendő generációknak, gondolkodásmódban és életvitelben egyaránt! Ez az Ars Poeticám lényege is egyben. 

 

Forrás: https://alkotart.5mp.eu/