Szepessy Béla munkássága – Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelep

Nyíregyháza, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


Szepessy Béla munkássága, és a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelep, 

mint hagyományőrzés

 

(Őry László írása)

 

Dr. habil. Szepessy Béla Nyíregyházi Egyetem – Vizuális Kultúra Intézet igazgatója

 

1960 augusztus 5-én születtem, Nyíregyházán.

Tanulmányaimat szülővárosomban végeztem. 1978-ban érettségiztem a Krúdy Gyula Gimnázium matematika tagozatán. Középiskolai éveim alatt kezdtem el komolyabban foglalkozni képzőművészettel. Berecz András festőművész szakkörébe jártam. 

1979-től a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán folytattam tanulmányimat. 1983-ban szereztem meg földrajz –rajz szakos általános iskolai tanári diplomámat. Négy évig tanítottam a nagyhalászi Általános Iskolában, ahol nyaranta képzőművészeti alkotótáborokat vezettem 10 éven keresztül. 1989-ben felvételt nyertem a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, 1993-ban diplomáztam, mint művészi rajz, ábrázoló geometria és művészettörténet szakos tanár.

1976 óta szerepelek kiállításokon. 

1990-ben tagja lettem a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának. 1991-ben lettem tagja a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjának. 1992-ben vettek fel a Magyar Képző- és Iparművészek szövetségébe. Tagja vagyok a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Pedagógusképző Főiskolák Vizuális Nevelési Kollégiumának, a Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképző Szakbizottságának, a Magyar Rektori Konferencia Művészképző Szakbizottságának.
A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének vagyok Országos Választmányi tagja, ahol a megyei képző- és iparművészek érdekeit igyekszem képviselni. Tagja vagyok a MAOE segélyezési bizottságának.

 

Lukács Gábor festőművésszel tizedik éve vezetünk képzőművészeti alkotótábort Zsáka községben, ahol hivatásos magyar és külföldi képzőművészek mellet főiskolai hallgatók dolgoznak.
A képzőművészettel megszakítás nélkül hivatásszerűen foglalkozom. Fő szakterületem a magasnyomású grafika és a tervező grafika, számítógépes grafika, de foglalkozom a festészet és plasztika szinte minden területével. 

2009.: Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola. Doktori szigorlat: 2009 április 24. Summa cum laude.

 

Tanulmányok:

  • 1979- 1983 Bessenyei György Tanárképző Főiskola, földrajz –rajz szak
  • 1989- 1993 Magyar Képzőművészeti Főiskola

 

Tagság szakmai szervezetekben:

  • 1990- Fiatal Képzőművészek Stúdiója 
  • 1991- Magyar Köztársaság Művészeti Alap 
  • 1992- Magyar Képző- és Iparművészek szövetsége 
  • Magyar Grafikusművészek Szövetsége 
  • Pedagógusképző Főiskolák Vizuális Nevelési Kollégiuma

 

Forrás – http://www.nye.hu/vizkult/node/33 – az oldalon még több információ kiállításokról, művészeti pályáról.

 

Fametszés, mint hagyományőrzés

Művészeti vezetője a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelepnek.

A IX. a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelepen 2019 októberében a Mária Alkotóházban Nyíregyháza-Sóstófürdőn.

Az élet számos területén tapasztalhatjuk, hogy az embereket vonzza a kézműves termék.

A tömegtermeléssel, a számítógépes grafikával szemben vagy párhuzamban szeretik, ha visszatérhetnek az eredeti anyaghoz, a fához – a vadcseresznye és körtefához -, a rizspapírhoz, még akkor is, ha a mesterséges intelligencia valóban fontos napjainkban! 

A Művésztelep célja az, hogy ezt az ősi technikát, amelyet ma már alig néhányan művelnek, újra az érdeklődés középpontjába állítsa, megmutatva sajátos művészi kifejezési lehetőségeit. A fametszet technikája a mai számítógépes grafikai technikákhoz képest lassúnak is mondható, hiszen egy tenyérnyi metszet elkészítéséhez több nap számtalan munkaórájára van szükség, de ahogy halad a véső a felületen, és ahányszor újra az anyagba hasít, annyi gondolat születhet meg.

A művésztelepre éppen ezért olyan szakmai színvonalú alkotókat hívtak meg, akik már túl vannak az énkeresés, az önmegvalósítás fázisain, tudják, mit akarnak, azt el is tudják mondani sajátos, kiforrott formanyelvükön, és – nem utolsósorban – föltételezhető, hogy van is mondanivalójuk.

 

Ez tehát egyfajta grafikai sokszorosító műfaj, amely talán a legrégibb a világon, hiszen a gyökerek egészen Kínáig nyúlnak vissza, sőt talán a japán fametszetek azok, amikről sokan már hallottunk, de Európában a 15. századtól terjedt el, és ebben jelentős szerepe volt a reformációnak és a könyvnyomtatásnak. 

 

A végeredményként létrejövő metszeteket az alkotó kéznyoma, érzelmi rezdülései teszik egyedivé. Egyedülálló hagyományőrzés ez, ami mindenképpen helyi érték, (vagy országos).

 

Források: www.nyiregyhaza.hu / www.nye.hu /