Tarpa Manufaktúra Kft.

Tarpa, Kölcsey u. 29., Tarpa Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4931, Magyarország


Tarpa – Pálinkamanufaktúra

A Tarpa Manufaktúra Kft. minőségi pálinkák és lekvárok előállításával, illetve forgalmazásával foglalkozik. 1995-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az adott vidéken termő alapanyagok feldolgozásával a régióra jellemző végtermékeket állítson elő – ápolva és fenntartva ezáltal a hagyományokat. 

Pálinkáik magas minőségének a titka a korszerű berendezésekben, illetve a hosszú évek tapasztalataiban rejlik. A cefrézés állandóan keverve, hűtött koracél tartályokban, irányított erjesztéssel, a lepárlás Christian Carl berendezéssel, folyamatos lepárlással, négyszeres finomítással, a kész pálinka tárolása pedig a gyümölcsösség megőrzése érdekében szintén koracél tartályokban, reduktív eljárással történik. 

A Pálinkafőzde története 1924-re tekint vissza, a helyi gazdák összefogásának eredményeként alakult. Fekete Zsolt üzemvezető azt mesélte, hogy egészen 1924-ig találtak bizonyítékot a főzde létezéséről. Később a helyi termelőszövetkezet tulajdonába került. 1996-ban, a termelőszövetkezet felbomlása idején Várady György, Korenka Viktor barátjával éppen erre túráztak a Tiszán, és itt kóstoltak először, bérfőzetésből származó szilvapálinkát és szilvalekvárt is. Annyira magával ragadta őket az élmény, hogy úgy döntöttek, megvásárolják a pálinkafőzdét és folytatják a pálinka és a lekvár főzést mesterfokon. 

Kezdetben, kicsiben, ma már nagyban termel a Tarpai Manufaktúra. „Szenzációs, hogy a gyümölcsből mennyi minden finomságot el lehet készíteni” – mondta Zsolt, akit szintén a szilva illata hozott a főzdébe 1998-ban. Eleinte főzőmester, majd főzdevezető helyettes, ma már ő a főzde üzemvezetője. A szabolcsi almapálinka, és a szatmári szilvapálinka. Tarpán mindkettő megvan, és persze a tarpai lekvárok. 

Azt mondják, a pálinka olyan ital legyen, amiért érdemes eljönni Magyarországra. Azt hiszem, ennek a kérésnek megfelel a panyolai, a tuzséri, az újfehértói zsindelyes és természetesen a tarpai pálinka is. 

Most, hogy mind a négy helyen jártunk és „termékmintát” vettünk, bátran fogjuk ajánlani projektünk szlovákiai és ukrán partnereinek mind a négy helyszínt és persze a termékeket, csak nyíljanak meg azok a határok…. 

Források: 

https://epalinka.blog.hu/2016/11/21/tarpa_manufaktura / 

https://www.palinkafozes.com/