Tuzséri Pálinka manufaktúra

Tuzser, Pálinka főzde, 4356 Magyarország, Tuzser Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4356, Magyarország


Tuzséri Pálinka manufaktúra

Cím: Tuzsér, Kálonga-tanya

 

Az alapító tulajdonosok már a cég alapításakor tudták, hogy az 1920-as évektől, Európában elsőként, Tuzséron folyt nagyüzemi almatermelés, ezért is nevezték Tuzsér aranyának az almát. Tudták azt is, hogy ebből itt, a Tuzsér és Mándok közti Kálonga-tanyai főzdében pálinkát főztek, azaz hagyománya van pálinkafőzésnek, így nemcsak nagy lehetőséget láttak a pálinkafőzés hagyományának felélesztésében, de úgy érezték, hogy a hagyomány kötelezi is őket a folytatásra.

Kezdetben a vidék legjellegzetesebb gyümölcseiből, almából és szilvából készítették bérfőzött termékeiket, és amikor kellő tapasztalatra tettek szert, a régi főzde helyén, 2009- ben új főzdét építettek, új technológiával.

Legfőbb céljuk kezdetektől a kitűnő pálinkaminőség volt, s ebben nem ismertek kompromisszumot. Ennek érdekében pl. a 10–14-féle almát fajtatisztán, azaz egymástól szigorúan elkülönítve kezelik.

Ma már 25-féle gyümölcsből, 14-féle almából készítenek ún. kereskedelmi (fahordóban érlelt, ágyas, prémiumválogatás) pálinkát, melyekkel a piacra is kiléptek így azokat a régióban (pl. Hajdúszoboszlón, Debrecenben) hotelekben, szállodákban kóstolhatják meg a vendégek.

A minőség iránti elkötelezettség meghozta az eredményt, hiszen egyik díjat a másik után nyerték. Vilmoskörte pálinkájuk 2012-ben Magyarország legjobb pálinkája, Jonatán almapálinkájuk pedig 2014-ben a Világkupa legjobb pálinkája lett.

 

Turizmus, vendéglátás:

A pálinkafőzde mellett kóstolóház és 5 önálló rönkház is épült, melyek 4 napraforgós minősítést értek el. Konyha, fürdőszoba minden házban található, közös sütésre-főzésre a kertben van lehetőség. A rönkházak parkosított téren állnak, díszburkolatú út vezet hozzájuk, szoba- és konyhaberendezésük rusztikus, jellemzően fából készült. A székely jacuzzi és szauna télen-nyáron élvezetes: aki még nem próbálta, ezt ne hagyja ki….

Forrás: http://www.falusiturizmus.org/