Tuzson János Botanikus Kert

Nyíregyháza, Sóstói út 31./B, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4400, Magyarország


A botanikus kert története 

Cím: Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyháza, Sóstói út 31./B.

 

A Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyházán, a Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Egyetem épületeinek ölelésében található. Létrehozásának gondolata már a Tanárképző Főiskola 1962-es alapításakor megfogalmazódott. A tényleges építés kezdete 1973-re nyúlik vissza. 

A Nyíregyházi Egyetem Botanikus Kertje 2002. május 9-én vette fel Dr. Tuzson János botanikus akadémikus nevét. Ő az a tudós, aki a Bátorliget körüli értékes területek felfedezésével a Nyírséget kiemelte a többi tájegység közül és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét pedig botanikai szempontból európai hírűvé tette!

A Kert 1984-ig a Növénytani Tanszék szerves része volt, s azóta is annak „élő laboratóriuma. A fejlődésre jellemző a rendszeresen kiadott magcsere katalógus (INDEX SEMINUM), melynek segítségével több, mint 10 éve tart fenn tudományos, valamint a beszerzéseket és cseréket is szolgáló kapcsolatot 250 társintézménnyel szerte a világon. Ma már a növények fajszáma a 3.500-at. 

1998-ban nyilvánították helyi Védett Természeti Hellyé és területe 4,5 hektárról 5,6 hektárra növekedett. A fejlődés nem állt meg. 

2005-ben egy trópusi haszonnövényház épült, amelyben most már a nagyközönség számára is megtekinthető a legendás levélméretű amazonasi tündérrózsa. Még ebben az évben került átadásra az „Élet fája” nevű bemutatópark, melyben minden tavasszal hagymás növények (tulipán, nárcisz, jácint), nyáron pedig egynyári dísznövények fajtabemutatója látható. 

2007-ben a még üresen álló területen Ázsia, Kína-Japán növényeit bemutató kertrész (Japánkert) készült el. 

2009-ben az 550 óriás tujából álló Labirintus és az oktató-szórakoztató Huszár-Játszókert átadása volt fontos állomás a kert életében. 

2010-ben a Sziklakert átépítése szerepelt napirenden, ahol közel 6000 növény kapott helyet. 2012-ben pedig egy több mint 100 fajt bemutató Rózsakerttel bővült a látnivalók száma a Botanikus Kertben. 

Aki egyszer már megfordult itt az tudja, érdemes ide ellátogatni, s természetes közegében rácsodálkozni a növényvilág ritka szépségeire. Minden évszakban érdemes betérni, hiszen bármikor csodálatos látnivalókat kínál mind a szabadföldi, mind az üvegházakban található páratlan gyűjtemény.

 

Mit rejt a kert? Sétáljunk!

Japánkert (2007)

A Látványpark (2005) – a kb. 600 négyzetméteres, az „Élet fája”-nak nevezett területnek a különlegessége, hogy lombkoronáját mindig változatos virágok adják, évente többször is megújul.

Kövirózsa gyűjtemény – Magyarország legnagyobb – min. 300 faj és fajta – és legszebb gyűjteménye

Óriások ligete

A tó és élővilága 

Fűszernövénykert – a 120 m2-es területen közel 80 fűszer-és gyógynövény található

Rózsakert (2012)

Labirintus (2009) – a 25mx20m-es területen több mint 550 db óriás tuja került beültetésre, közepén egy kilátóval

Huszár-játszókert (2009) – jelenleg felújítás alatt van, ezért zárva tart

Fenyves-rododendronos

Utazás a trópusokra és más egzotikus tájakra

Fán lakó növények

Pálmaház (1984)

Szubtrópusi növények, Dísznövények

Rovarfogó növények

Kaktuszház (1992) – közel 2500 növényegyed fogadja a látogatót. 

Trópusi vízi- és haszonnövények háza (2005) – itt található talán a kert legértékesebb virágzó csodája a trópusi tündérrózsa a Victoria amazonica, Victoria cruziana. 

Mediterránház (1997)

 

A Botanikus kert rendszeres éves programjai a teljesség igénye nélkül:

  • Március- április táján: Tavaszi Növénykiállítás és Vásár,
  • Május: Madarak és Fák napja
  • Szeptemberben: rendszeresen részt veszünk a Fővárosi Állatkert által szervezett Növényfesztiválon, Kutatók éjszakája.

A riport összefoglalója a Dr. Csabai Judittal, a botanikus kert vezetőjével folytatott beszélgetés és az általa vezetett bemutatóséta alapján készült.  Köszönet a kertről tartott élményszerű bemutatóért!

Bővebb információ: http://botkert.nye.hu/