VIDOR fesztivál

Nyíregyháza, Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye , Magyarország


Vidámság és Derű Országos Fesztiválja – VIDOR Fesztivál

  • A vidámság és a derű mindenkié! –

 

2002 óta szervezi a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a Városi Önkormányzat a VIDOR Fesztivált, mely határon innen és túl is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az eltelt közel két évtized során. Mára már kijelenthető, hogy az ország egyik legnagyobb összművészeti rendezvénye, ahová az ország minden szegletéből érkeznek érdeklődők, a látogatottsága 130-160 ezer fő. 

A fesztiválminősítési folyamat során „Minősített Fesztivál” lett, és elnyerte az EFFE Label nemzetközi minősítést is. A Magyar Marketing Szövetség által szervezett 2019-es Marketing Diamond Awards-on a VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház Marketing Gyémánt díjat nyert az összművészeti rendezvénnyel kapcsolatos marketing tevékenységéért.

A VIDOR Nyíregyháza és az észak-alföldi régió legjelentősebb kulturális eseménye amely jelentős turisztikai forgalmat generál az utószezonnak számító nyár végi időszakban, s fontos többletbevételhez juttatja a különböző helyi vállalkozásokat.

A rendezvény igazi örömünnep: évről-évre egyre több helyszínen – már nemcsak a városban, hanem vidéki helyszíneken is – kínálnak izgalmas programot az idelátogatóknak, válogatva a hazai vígjátéktermés minél szélesebb kínálatából a szabadtéri koncertekig, filmvetítésekig, irodalmi különlegességekig. A Fesztiválprogram egyes elemei eljutnak gyermekotthonokba, büntetés-végrehajtási intézményekbe is, de olyan kistelepülésekre is, ahol ez az egyetlen kulturális program egész évben.

9 napon át a város megtelik élettel, az utcákon és tereken bábjátékosok, élő szobrok és képzőművészeti kiállítások várják a fesztiválozókat, és természetesen nem hiányozhat a gasztronómia sem. A programok 90 százaléka ingyenesen látogatható. Ilyenkor a város főterén esténként több ezren gyűlnek össze, hogy együtt énekeljenek, táncoljanak kedvenc előadóikkal, vagy nézzenek meg egy színpadi vígjátékot, vagy egy nagysikerű magyar filmvígjátékot.

 

Források: 

Kováts Dénes: Mindenünk a színház

https://www.moriczszinhaz.hu/vidor