Zászlóbontás/Cвята розгортання прапора

Berehove, Zakarpattia Oblast, 90201, Beregszász Kárpátalja Beregszászi járás , Ukrajna


Zászlóbontás

A fesztiválok sorát minden éven a Zászlóbontás nyitja Beregszászban május 25-én. A PCS ezzel a rendezvénével a Rákóczi-szabadságharc történéseinek állít emléket. A helyi vezetés úgy döntött, hogy az esemény köré építi a városnapokat, így a következő két napon vásárjelleget ölt az esemény.

A PCS az első napon feleleveníti azokat a történelmi eseményeket, melyek Rákóczi korát idézik. Esze Tamás 1703-ban Váriban és Tarpán, majd Beregszászban bontotta ki csapatával a kuruc felkelés zászlóit. Ennek tiszteletére Korhű ruhába öltözött emberek bemutatója idézi meg a legfontosabb történelmi mozzanatokat. A fesztivál lovas-felvonulással veszi kezdetét, aztán kibontják Rákóczi zászlaját és felolvassák a brezáni kiáltványt.

Az érdeklődőket az eseményen a mesterségek szigete várja a Hősök terén. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek a népi mesterségek világával az ingyenes kézműves foglalkozásoknak köszönhetően. A jó muzsikára és pörgő szoknyák látványára vágyókat kárpátaljai népi együttesek és zenekarok fellépése szórakoztatja, s a nézők maguk is táncra perdülhetnek az utcai táncházban.  Az egész napos programot mindig egy-egy sztárfellépő koncertje koronázza meg.