Zászlóbontás/Cвята розгортання прапора

Berehove, Zakarpattia Oblast, 90201, Beregszász Kárpátalja Beregszászi járás , Ukrajna


Zászlóbontás

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet fesztiváljai sorát minden éven a Zászlóbontással nyitja Beregszászban május 25-én. A PCS ezzel a rendezvényével a Rákóczi-szabadságharc történéseinek állít emléket. A helyi vezetés úgy döntött, hogy az esemény köré építi a városnapokat, így a fesztivál két napján vásárjelleget ölt az esemény.

A PCS az első napon feleleveníti azokat a történelmi eseményeket, melyek Rákóczi korát idézik. Esze Tamás 1703-ban Váriban és Tarpán, majd Beregszászban bontotta ki csapatával a kuruc felkelés zászlóit. Ennek tiszteletére Korhű ruhába öltözött emberek bemutatója idézi fel a legfontosabb történelmi mozzanatokat. A fesztivál lovas-felvonulással veszi kezdetét, melyet követően kibontják Rákóczi zászlaját és felolvassák a brezáni kiáltványt.

Az érdeklődőket az eseményen a mesterségek szigete várja a Hősök terén. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek a népi mesterségek világával az ingyenes kézműves foglalkozásoknak köszönhetően. A jó muzsikára és pörgő szoknyák látványára vágyókat kárpátaljai népi együttesek és zenekarok fellépése szórakoztatja, s a nézők maguk is táncra perdülhetnek az utcai táncházban. Az egész napos programot mindig egy-egy sztárfellépő koncertje koronázza meg.