Marketingképzés a kultúrkúriában

A Pro Cultura Subcarpathica szervezésében, a beregardói Perényi Kultúrkúriában marketingképzést tartottak helyi üzletvezetőknek, kézműveseknek, vállalkozóknak.

A Pro Cultura Subcarpathica szervezésében, a beregardói Perényi Kultúrkúriában marketingképzést tartottak helyi üzletvezetőknek, kézműveseknek, vállalkozóknak.

Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója köszöntőjében elmondta, az intézmény megnyitása óta számos programot sikerült megvalósítani. Ezúttal is érdekes és hasznos rendezvényt szerveztek, a helyi kis- és középvállalkozók számára.

– Régóta tervezzük a marketingképzést, most sikerült lebonyolítani. Szakembert hívtunk meg, hogy megossza önökkel a gondolatait azzal kapcsolatban, hogyan lehet egy vállalkozás sikeres. Úgy vélem, a mostani helyzetben az is nagy eredmény, ha egyáltalán sikerül-e talpon maradni – jegyezte meg az igazgató.

A találkozóra Popovics Konstantin beregszászi magánvállalkozó kapott meghívást, aki Mi szükséges egy sikeres vállalkozáshoz? címmel tartott előadást. Elmondta, fiatal kora óta folyamatosan tanul, tapasztalatokat szerez, mert csak így lehet bármilyen vállalkozásban talpon maradni. Az üzletember megosztotta tapasztalatait, majd hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket.

– Kijevben tanultam turizmust és vendéglátást, majd adminisztrátorként kezdtem el dolgozni egy bisztróban. Később Hajdúszoboszlón, egy utazási irodánál folytattam a tevékenységemet. Voltam sofőr, idegenvezető, üzletkötő, tehát sok mindent kipróbáltam eddigi életemben, ami mind a hasznomra vált. Máltán amellett, hogy elsajátítottam az angol nyelvet, dolgoztam is, aztán tanulmányaimat Odesszában folytattam, majd hazatérve belevágtam vállalkozásba. Vendéglátással foglalkozom, jelenleg egy kávézót vezetek, de szeretnék borospincét és bárt is nyitni, régi álmom válna ezzel valóra – jegyezte meg.

– A mai előadásomnak azt a címet adtam, hogy mi szükséges egy sikeres vállalkozáshoz. Nos, elmondhatom, manapság naprakésznek kell lenni, hogy egyáltalán meg tudjunk maradni. Az a legfontosabb, hogy szeressük azt, amivel foglalkozunk, ne munkának, inkább hobbinak tekintsük – fogalmazott a vendég.

A fiatal, ám ambiciózus vállalkozó kitért az online térben, interneten való megjelenés fontosságára. Elmondta, ennek előnyei a járvány alatt mutatkoztak meg igazán, viszont a Nyugaton már régóta gyakorolt az interneten való kereskedés, adok-veszek. Ott rendelik meg az árut, a magánvállalkozók, így értékesítik portékáikat a kézművesek.

– Ukrajnában ez sokáig nem volt elterjedt gyakorlat, de a Covid – úgymond – rákényszerített szinte mindenkit erre, és ez sokaknak hozott sikert. Sok minden működik online, például iskolák, vállalkozások. Értékesíteni is lehet online, és még kifizetődő is lehet, de ehhez szükséges az aktív jelenlét. Sok mindenre oda kell figyelni, hogy miránk is felfigyeljenek, és jól tudjunk kijönni az általunk készített portékák értékesítéséből, legyen az bor, kézimunka, vagy akár egy étterem, kávézó reklámozása. Jómagam is gyakorta igénybe veszem az internet lehetőségeit, például ezen a felületen rendelek áru, de az is fontos, hogy a kávézóm a Google helymeghatározóján jelen van – magyarázta a szakember.

A szakmai beszélgetést követően a résztvevők a kúria alatt lévő igényes borospincébe látogathattak, ahol Varga István benei borász nedűit kóstolhatták meg. Ezt követően vidám zárásként Szilágyi László és felesége, Gabriella táncházat tartott.

Forrás:KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük