Music Wonderworld

A hangszereket a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola és a Tulipán Tanoda pedagógusai mutatják be és szólaltatják meg.

Utazás a hangszerek csodálatos birodalmába

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet – az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 ArtSpace című projektjének keretében – Music Wonderworld címmel hangszerbemutató programot szervezett Beregardóban, a Perényi Kultúrkúriában.

– A hangszereket a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola és a Tulipán Tanoda pedagógusai mutatják be és szólaltatják meg. Az ismeretszerzés mellett cél az is, hogy az ide látogató gyerekeket picit kiszakítsuk a háborús helyzetből, hogy vidám dolgokkal ismerkedhessenek meg, ami még hasznos is lehet számukra – mondta Holozsi Imre, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola fúvós tanára.

A pedagógusok kisfilmek segítségével meséltek a hangszerekről, az ismertebbek mellett az olyanokról, amelyek manapság a reneszánszukat élik. Ide sorolható például a tárogató és a citera.

– Fontos, hogy ne csak a televízióban lássák az iskolások ezeket a szép hangszereket, hanem a valóságban is, méghozzá úgy, hogy kézbe is vehetik azokat, akár meg is szólaltathatják, így megtapasztalhatják, hogy milyen hangot ad ki a hegedű, a tangóharmonika, a klarinét és a többi hangszer. Ez azért is fontos, mert az ilyen rendezvényeken nem a telefonjukkal vagy a tablettjükkel lesznek elfoglalva – tette hozzá a pedagógus, majd elmondta, általában az 1-4. osztályosok látogatják ezeket az alkalmakat.

Kedden több csoport is részt vett az előadásokon, Turjanica Terézia a fuvolát és a furulyát mutatta be, Varga Nikoletta tangóharmonikán játszott, Antal Diana zongorán, Kacsó Marianna pedig a vonós (hegedű, nagybőgő) hangszereket szólaltatta meg. Markó Veronika a citerát, míg Holozsi Imre a szaxofont, a tárogatót, a klarinétot ismertette meg a gyerekekkel).

Hegedűs Csilla

Forrás: kiszo.net

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük