Remények szerint pezsgő élet előtt áll a Perényi Kultúrkúria

A projekt 2020 májusában indult Nagykapos, Nyíregyháza és Beregszász központtal azzal a céllal, hogy egy határokon átnyúló kulturális-művészeti teret hozzon létre, és közelebb hozza egymáshoz az adott határmenti régiókat.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló projektről szóló sajtókonferenciáját a Perényi Kultúrkúriában tartotta.

Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója, projektmenedzser elmondta, a projekt 2020 májusában indult Nagykapos, Nyíregyháza és Beregszász központtal azzal a céllal, hogy egy határokon átnyúló kulturális-művészeti teret hozzon létre, és közelebb hozza egymáshoz az adott határmenti régiókat.

– A nagykaposi és a nyíregyházi partnerekkel a pályázatunkat még 2016-ban adtuk le azzal a céllal, hogy kialakítunk itt egy központot, esetünkben a Perényi Kultúrkúriát. Ám csak 2019-ben értesítettek, hogy nyert a pályázatunk, mindeközben, az eltelt évek alatt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyarországi támogatásból felújította az épületet. Mi az intézménnyel együttműködési szerződést kötöttünk, és ennek keretében eszközbeszerzésre fordítottuk a pályázaton nyert összeget – magyarázta az előzményeket a projektmenedzser.

A közeljövőben a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet kulturális és művészeti programokat kíván szervezni a kúriában, ennek részleteiről Molnár Krisztina, a szervezet munkatársa számolt be.

A pályázati asszisztens kifejtette, szervezetük két partnerrel, a szlovákiai Nagykapos és Vidéke Társulással, illetve a Nyíregyházi Kárpátok Művészet és Kulturális Egyesülettel közösen végzi a projektet.

– Kulturális örökség kutatással kezdjük a programjainkat, ennek keretében feltérképezzük Kárpátalja, Nagykapos és Nyíregyháza térségét.

Fő feladatunknak tekintjük tehát, hogy megerősítsük az együttműködésünket az említett szervezetekkel, közös kulturális platformot hozzunk létre, valamint fejlesszük a térség idegenforgalmi központú kulturális termékeit határon átnyúló tevékenységek és események által.

Ezután következnek a kulturális menedzserképzések. Ezek során kulturális vezetők és a kulturális szférában dolgozók kapnak továbbképzési lehetőséget, illetve helyi termelők is továbbképzésen vehetnek részt – mondta Molnár Krisztina.

A kulturális rendezvények, programok remények szerint hamarosan megszervezésre kerülnek a Perényi Kultúrkúriában. A gyerekek kézműves, népzenei és néptáncfoglalkozásokon vehetnek majd részt, a felnőtteket koncertek, kiállítások, borkóstolók, kulináris események várják a 2021-es év folyamán.

Hegedűs Csilla

Forrás: KISZó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük