Sajtótájékoztató a Perényi Kultúrkúriában – Határon átnyúló kulturális kapcsolatok

A Perényi Kultúr­kú­riában megtartott sajtótájékoztatón a projekt kárpátaljai irányítói beszámoltak arról, hogy hol tartanak a tervek megvalósításában, s milyen feladatok elvégzése vár rájuk a közeljövőben.

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a szlovákiai Nagykapos és Vidéke Társulással, valamint a nyíregyházi székhelyű Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesülettel nagyszabású projektet valósít meg Határon Átnyúló Kulturális Művészeti Tér (angolul ArtSpace) címmel. Ennek legfőbb célja az, hogy a határ menti térségek szellemi, kulturális téren közelebb kerüljenek egymáshoz, szorosabbra fűzzék kapcsolataikat, hogy végső soron a régióban létrejöjjön egy egységes kulturális, művészeti tér.

A Perényi Kultúr­kú­riában megtartott sajtótájékoztatón a projekt kárpátaljai irányítói beszámoltak arról, hogy hol tartanak a tervek megvalósításában, s milyen feladatok elvégzése vár rájuk a közeljövőben.

A projekt 2020 májusában indult és két év múlva, 2022 májusában fejeződik be, tájékoztatott Pallagi Marianna, a civil szervezet vezetője. Aki a továbbiakban elmondta, hogy a PCS már 2016-ban benyújtotta pályázatát a beregardói Perényi-udvarház felújítására, ám mivel csak 2019-ben érkezett hír arról, hogy sikeresen pályáztak, addigra a Rákóczi Főiskola a magyarországi támogatásoknak köszönhetően ezt a munkát már elvégezte. Így a megnyert összeg nagy részét átcsoportosították és eszközbeszerzésre fordítják. Az igazgató hangsúlyozta: ahhoz, hogy a turisztika terén versenyképessé váljunk, a határ menti területeknek össze kell fogniuk. Nagyon fontos, hogy a régiónk iránt érdeklődőknek egy komplex turisztikai csomagot tudjunk felajánlani, integrált kulturális programokkal. Ehhez természetesen nem csupán arra van szükség, hogy szorosan együttműködjenek a projektben részt vevő szlovákiai és magyarországi partnerekkel, hanem fel kell használni azokat az eredményeket, amelyeket a Kárpátalján működő szakmai szervezetek eddig elértek. A velük való élő kapcsolat tehát ugyanolyan fontos.

A projekt több elemből áll, ezek természetesen egymásra épülnek, mondta el Molnár Krisztina projektasszisztens. Magában foglalja a kulturális, művészeti központok kialakítását csakúgy, mint a kulturális örökségkutatást. Fontos része a kulturális menedzserképzés, a helyi termelők továbbképzése, a határon átnyúló rendezvények megvalósítása. Ami ezekből már megvalósult: az európai uniós támogatásból a PCS bebútorozta az épületet, a főépületben dísztermet és foglalkoztató termeket alakított ki, berendezte a pince nagyobbik termét, bútorzattal látta el, hogy az alkalmas legyen koncertek, táncházak, kulináris események helyszínének.

A továbbiakban először a kulturális örökségkutatásra helyezik a hangsúlyt, arra, hogy feltérképezzék Beregszász, Nagykapos és Nyíregyháza környékének kulturális örökségét, különös tekintettel a kulturális vonzáshelyekre. Érdekesnek és igen hasznosnak ígérkezik a helyi termelők továbbképzésének megszervezése, melynek során kézműveseink olyan tudásra tesznek szert, amely elősegíti az általuk folytatott kereskedelmi tevékenység fellendítését, a vevőkör szélesítését.

Számos határon túli rendezvény kerül megvalósításra. A Hangszerek Csodálatos Világa alprojekt során a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg különböző hangszerekkel, közelebb kerülve ezáltal a művészetek és a zene világához. A dráma- és színháznépszerűsítő programban a gyerekek színházi előadásokon, drámapedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, megismerve a színház csodálatos világát. A kulturális menedzserképzés során a művelődési házakban és közösségi házakban dolgozó munkatársak naprakész tudásra tehetnek szert.

Kézműves- valamint népzenei és néptánc­fog­lalkozások, koncertek, kiállítások, gasztronómiai bemutatók, borkóstolók – ezek mind-mind a projekt részét képezik.

Kovács Elemér

Forrás: karpatinfo.net

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük