Ternopili gyerekek a Perényi Kultúrkúriában

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) európai uniós Artspace programjának keretében tevékenykedhet az impozáns épületben.

Gyerekzsivajtól volt hangos nyáron a beregardói Perényi Kultúrkúria. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) európai uniós Artspace programjának keretében tevékenykedhet az impozáns épületben. A civil szervezet kézműves foglalkozásokkal, gasztrokulturális eseményekkel, zenés foglalkozásokkal várta a fiatalokat, és biztosított kikapcsolódási lehetőséget számukra a légiriadóktól hangos hétköznapokban.

A PCS nyárzáró eseményeként egy ternopili gyermekcsoportnak szervezett programot. A fiatalok valamilyen formában mindannyian érintettek a háború borzalmaiban.

A csoport egy tárlatvezetést követően a szomszédos hegyre tett rövid túrát. A kúriába visszatérve kézműveskedtek, majd a hagyományos csörögefánk készítésében is kipróbálhatták magukat.

A Pro Cultura Subcarpathica a magyar és ukrán népzenei együttesek mellett minden, a területen élő nemzeti kisebbségnek igyekszik fellépési lehetőséget biztosítani népzenei fesztiváljain, hogy a kultúra segítségével építsen hidat a nemzetiségek között. A népzenék egymásra hatásáról a munkácsi Rusznaki együttes tartott rendhagyó népzenei bemutatót a ternopili csapatnak, akik a szerednyei Rumenok együttes különleges népviseleteit is megcsodálhatták.

A PCS az ősz folyamán zenenépszerűsítő programsorozatot, drámapedagógiai foglalkozásokat és marketingképzést is szervez a kúria épületében.

Forrás: Kárpátalja.ma

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük