Zene Csodavilág – hangszeres foglalkozás gyermekeknek

A Pro Cultura Subcarpathica hangszeres és zenés programsorozatot indított gyerekek részére.

A Pro Cultura Subcarpathica hangszeres és zenés programsorozatot indított gyerekek részére, amelynek első alkalmaira a Perényi Kultúrkúriában került sor október 3-án.

A zene mindenkié – tudjuk az általános mondást. Korosztályra való tekintet nélkül hat az emberre, a fejlődésre és a mentális képességekre. Különösen kisgyermekkorban fontos, amikor fejlődnek a gyermek képességei, készségei, akarati, jellembeli tulajdonságai. Az ének- és zenei foglalkozások során fontos szerep jut a gyermek alkotóképességének, fantáziájának.

A fenti gondolatokat szem előtt tartva indította el a Pro Cultura Subcarpathica a Zene Csodavilág nevű programot, mely során a gyermekek közelebbről és közvetlenül ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, és nyerhetnek betekintést a dallamok nyújtotta varázsvilágba.

Az első négy foglalkozáson közel száz első és második osztályos tanuló vett részt. Zeneoktatók és zeneművészek közreműködésével, a hangszercsoportok ismeretterjesztő sorozata révén a kicsik ízelítőt kaptak a zene világából és a hangszerek működéséről.

A foglalkozás során az előadók ritkán látott és gyakran előforduló hangszerekkel ismertették meg a gyerekeket. A csoport együtt énekelt hangszeres dallamkísérettel.

Az előadók között hallhatták Kacsó Mariannát (hegedű és nagybőgő), Antal Diannát (zongora), Sipos (Varga) Nikolettet (harmonika), Ferku Szilvesztert (gitár), Markó Veronikát (citera), valamint Holozsai Imrét (furulya, fuvola, klarinét, tárogató, szaxofon).

A zenei bemutatók és közös éneklés végén a gyermekek közelebbről is megtekinthették, kipróbálhatták a hangszereket. Egyesek célirányosan, az őket érdeklő eszközök felé fordultak. Többségük azonban a hangszerkavalkádban próbáltak kiigazodni azáltal, hogy minden zenei eszközt és kelléket kipróbáltak.

Az esemény nemcsak élményszerű, de kiváló alkalmat biztosított a zene területén való orientálódásra is.

A foglalkozás ötletgazdája a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet volt. A program az ArtSpace elnevezésű európai uniós pályázati támogatás keretében valósult meg.

Forrás: Kárpátalja.ma

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük